Veckans bloggdebatt handlar om Ungdomsarbetslösheten och jag har under veckan fått två positiva exempel att det lobbas och jobbas med frågan från olika håll.
Först träffade jag i måndags Svenskt Näringsliv som har frågan på sin agenda. De förespråkar lägre ingångslöner då de starkt tror att arbetsgivarna hellre anställer en mer erfaren person om lönen är densamma för en yngre person. Detta låter ju logiskt men regeringen har gjort en hel del för att sänka kostnaderna för att anställa unga människor så resonemanget håller inte riktigt.
Vidare anser Svenskt Näringsliv att LAS missgynnar unga, där kan jag hålla med. Det är de som kom sist in (ofta yngre) som åker ut först. Det är beklagligt att kompetensen inte styr detta.
Sist vill de ha en satsning på utbildning och kompetens och det är helt i linje med min åsikt att det är viktigt att rusta unga för arbetslivet.
En annan fråga som diskuterades med Svenskt näringsliv var företagsamheten, de mäter hur många företagsamma människor det finns. Kumla ligger på en låg nivå, 8,3% av den arbetsföra befolkningen, jämfört med riket, där snittet är 11,6%, och länet där snittet är 9,3%. Detta är intressant i frågan om unga och deras situation på arbetsmarknaden då skolans arbete med entreprenörskap gör skillnad. Här gör Örebro en hel del medan Kumla inte alls är på banan, vilket också visar sig i siffrorna.
Igår träffade jag Swedbank som på ett möte med Kumla Promotion berättade att de ska ta ett ansvar för de 411 ungdomar som är arbetslösa i Kumla. Swedbank kommer att erbjuda fyra praktikplatser och uppmanar nu alla företag i Kumla att ordna praktikplatser.
Vi har alla ett ansvar och jag tror att företagen faktiskt måste tänka till vad gäller deras personalförsörjning framöver. De som går i pension kommer snart vara fler än de som kommer in på arbetsmarknaden och då måste vi förbereda dessa unga så att de passar för de jobb som arbetsgivarna vill ha gjorda. Jag tror att företag och branscher måste profilera sig mot unga för att framöver kunna locka till sig arbetskraft. Att börja detta arbete i lågkonjunktur är att investera inför högkonjunkturen.
Politiken måste göra sitt. En hel del är gjort men mer måste göras exempelvis för att förenkla för företag. Arbetsförmedlingen måste informera mer, vad gäller och vad kostar det med praktik mm och mötesplatser måste skapas för erfarenhetsutbyte.
Det offentliga måste på allvar engagera sig i ungdomsarbetslösheten, det duger inte att skapa system och anse att alla andra ska ta sitt ansvar. Det var bra att Arbetsmarknadsminister Littorin stack ut hakan i förra veckan och gav Skattemyndigheten i uppdrag att skaffa fram praktikplatser. Detta bör även kommuner, landsting och andra i offentlig sektor göra.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar