Veckans bloggdebatt handlar om sjukvård och frågan är hur den kan bli bättre.
Jag håller med Lotta Olsson som menar att svensk sjukvård är bra men behöver befrias och tillåtas att utvecklas.
Problemet är, tror jag, att många människor har en oro över att inte komma till sjukvården när det väl gäller. Man hör så många historier om människor som får kämpa för att få en diagnos och misstron att få hjälp är stor. Samtidigt har många uppfattningen att om man väl har fått en diagnos och är riktigt sjuk så får man en bra vård.
Det handlar om tillgänglighet. Om vi visste att vi kom fram när vi sökte vård och att vi fick träffa en sjuksköterska eller läkare så skulle vi bli trygga med det. Det gäller att skapa tillgänglighet i primärvården. Får vi till det är mycket vunnet.
Sjukvården måste få mandat att utvecklas och medarbetarna få möjlighet att påverka. En personal med inflytande gör ett bättre jobb. Släpp loss kreativiteten hos personalen! En personal som kan påverka sin situation känner mindre stress och frustration och kan då lägga sin energi på patienterna.
Min käpphäst är folkhälsa. Vi måste bli bättre på att uppmuntra till bra matvanor, rörelse och ett aktivt liv. Det gäller att planera samhällen så att det finns möjlighet att gå och cykla. Vi måste påverka barn och ungdomar så att rörelse blir en del av vardagen och livet. Mer och smartare stöd till föreningslivet så att de kan jobba för folkhälsa och stimulans för både kropp och själ.
Andra bloggare om samma tema: Kent Valdermansson, Tokmoderaten,
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar