fredag 18 maj 2018

S misslyckas med skolan

Med buller och bång gick Örebros politiska ledning i veckan ut och meddelade att de får 52,7 miljoner från staten till Örebros skolor. Visst är det bra, dock ingen nyhet och heller inte enkom positivt för skolorna.

Skolorna i Örebro behöver arbetsro, tydlighet från politiken och långsiktiga förutsättningar för sin verksamhet. Detta framkom tydligt när jag, tillsammans med andra politiker, träffade rektorer i veckan. 

Att så mycket som 20% av skolornas budget kommer från diverse utpytsade statsbidrag är inte bra. Speciellt som bidragen ska sökas och därmed orsakar merarbete och skapar stor osäker kring vilka pengar man har för sin verksamhet.

Dessutom är stora delar av de statsbidrag vi får sånt som ges till kommuner med problem. Visst, det är bra att staten ger pengar till de som har problem. Men det är över huvud taget inte bra att Örebro spelar i lägsta division när det handlar om skolresultat! 

Nej, något pris för bästa skolkommun kommer den här kommunledningen inte att få! 

I veckan fick vi på Grundskolenämndens möte en genomgång av hur det ser ut inför skolavslutningen med elevernas resultat. Det visar sig att hela 24% av niorna, 276 elever, riskerar att inte komma in på gymnasiet. Det är väldigt många elever och inget annat än ett stort misslyckande för socialdemokraterna i Örebro. 

Nej, något skolparti har socialdemokraterna aldrig varit. Att på kommunal nivå sprida ut skolans uppdrag på massor av annat än just kunskap är ett misstag och det är eleverna som får betala priset. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar