Svensk sjukvård står inför ett antal utmaningar som vi politiker måste skapa förutsättningar för den allmänna verksamheten att möta.
En utmaning är att dagens och framtidens patienter är mer krävande än gårdagens patienter. Sjukvården måste anpassa sig till patienter som är mer kompetenta och vana att röra sig mellan olika system. Detta innebär att sjukvården måste kunna möta patienter med krav och synpunkter. Det kommer att bli vanligare att patienter reagerar och snabbt skapar opinion via social medier.
Teknikutvecklingen och nya mediciner ger sjukvården stora möjligheter till nya metoder för behandling vilket är positivt och bra för människor. Nackdelen är att det blir dyrt och att vi måste prioritera. Här kommer även konkurrensen mellan olika sjukhus in där det gäller att hänga med för att locka till sig patienter.
Det allmänna kommer att behöva vänja sig vid, och skapa kompetens för, att bli beställare och finansiär istället för att endast vara utförare av sjukvård. Vårdval och lagen om valfrihet öppnar upp för detta och det bejakar vi moderater, därför att vi anser att det är bra för människor.
En annan utmaning är pandemier, multiresistenta bakterier och gamla lokaler. I förlängningen kan detta innebära att vi kanske måste ta beslut om att hela sjukhus ska stängas.
Utvecklingen går mot en större specialisering av våra sjukhus samtidigt som vi kommer att få ett stort kompetenstapp när stora grupper av anställda går i pension. Risken är stor att vi får en total sänkning av kompetensen.
Kvalitén är nyckeln. Den allmänna sjukvården måste mäta mer, redovisa tydligare, vara en bra beställare och följa upp sina mål.
Allt detta är utmaningar för sjukvården som måste hanteras. Viktigt blir att ha kontroll och styrka i ekonomin samt att resultaten av insatserna svarar mot beställning och kostnad.
För att klara sjukvårdens uppdrag krävs politiker som vågar ta beslut. Det krävs också en konstruktiv diskussion med personalen. Jag anser att personalen är sjukvårdens största resurs som måste få inflytande, möjligheter och uppskattning.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar