fredag 12 juni 2015

Skolavslutning

Så var då vädergudarna med oss i Örebro när vi denna vecka säger tack och glad sommar till alla elever som avslutat sitt skolår. Härligt! En glädjens tid för många som ser fram emot lov, lata dagar, ett sommarjobb och umgänge med vänner. För andra är det en jobbig tid, att inte ha något att göra eller till slut inse att skolresultaten inte räcker till.

Igår fick jag ta del av kunskapsresultaten för 6:an och 9:an i de kommunala skolorna i Örebro. Jag konstaterar att det går så där…

Mycket är på gång i Örebros skolor. Det finns ett kvalitetstänk, man satsar på skolledarna och har ett kollegialt utbyte på de flesta ställen. Men, resultaten lyfter inte.

Av årets 9:or är det 79% som klarar minst godkänt i ämnena matte, svenska och engelska. Och det är endast 70% av eleverna som klarar minst godkänt i alla ämnen. I rena siffror är det alltså 788 elever som den kommunala skolan i Örebro misslyckas med.
Av 6:orna är det 74% av eleverna i den kommunala skolan som klarar minst godkänt i alla ämnen. Även om det kanske är orättvist att jämföra år från år så ska det tilläggas att alla siffror är sämre än förra året.

För mig är det ett misslyckande för varje elev som vi inte klarar av att lyfta till kunskapsnivån minst godkänt. Jag tar fasta på det som en klok pedagog i Örebro har sagt till mig – vi klarar varje elev om vi gör på rätt sätt.

Örebros elever är värda mer än detta. Vi behöver göra mer av det vi vet fungerar i skolan. Här har varje rektor och varje lärare ett ansvar – Nu är det också dags för oss politiker att ta vårt ansvar. Sluta sparar på skolan i Örebro och höj förväntningarna på alla nivåer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar