måndag 1 februari 2010

Skor och kommunikation i Kumla

Som politiker på heltid har jag fördelen av att kunna styra över åtminstone en del av min vardag och jag kan då göra saker som jag tycker är intressant. Företagsbesök i Kumla anser att jag som politiker ska göra samtidigt som jag tycker att det är intressant. Det är viktigt att vi politiker känner företagen i kommunen, vet deras behov och möjligheter och främst skapar en dialog mellan företag och kommun.

Idag var jag och mina kompisar i oppositionen först på Arbesko och sedan på TC Connect.Arbesko har en fin fabrik, Age Skofabrik AB, i Kumla som tillverkar arbetsskor. Företaget har under 2009 behövt avskeda 18 personer då de är mycket beroende av byggindustrin som ju inte varit på topp det senaste året. Nu ser de dock ljuset i tunneln och funderar på återanställningar inom kort.

Produktionen av arbetsskor är en blandning av hantverk och ”high tech”. Robotar sköter det som tidigare gav arbetsskador och finliret som sista putsningen, avsyning mm sköts av skickliga skoarbetare. Det var verkligen kul att se den effektiva produktionen. Fabrikschefen Göran Karlsson ser ljust på företagets skoproduktion i Kumla då de gör arbetsskor av hög kvalité som är slitstarka och säkra vilket är en bra konkurrensfaktor idag.

Efter skor åkte vi till TC Connect i Multeckhuset för att höra mer om deras verklighet i kommunikationsbranschen. TC Connect tar hand om sina kunders kommunikationsbehov.
Det kan gälla elmätaravläsning där kommunikationen går via elledning från kund till elleverantör. Det kan vara kommunikationen som polisen har i sina motorcyklar. Det kan vara räddningstjänstens kommunikation mellan utryckningsfordon och larmcentral.

Företaget är en avknoppning från Ericsson och detta har de nytta av i sina kontakter med kunder utomlands. Att personal har jobbat på Ericsson och att de har bestående kontakter med Ericsson ger TC Connect bra referenser i exempelvis arabvärlden. Det är bra för företaget och därmed bra för Kumla.

Även TC Connect har haft ett svårt år 2009 men ser möjligheter inför framtiden. Det var häftigt att se lite av den potential företaget har och de möjligheter som finns i utvecklade system för kommunikation. Tänk bara inom vård och omsorg där tekniken skulle kunna hjälpa till att skapa trygghet för äldre och andra via larm, på ett mer avancerat sätt än idag. (Idag kan teknik känna av om en person ligger ner vilket skulle kunna kopplas till ett larm som gör att personer snabbare får hjälp.)

Kumla kommun skulle bättre kunna utnyttja ett företag som TC Connect. Kommunen skulle mycket väl kunna fungera som testkommun för deras tjänster och därmed skapa nytta för båda.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar