onsdag 13 januari 2016

Vikten av att reagera och agera

Diskussionen om mäns/killars attityd och beteenden mot kvinnor/tjejer fortsätter och det dyker hela tiden upp nya vittnesmål från unga kvinnor om hur de blir behandlade. Sist i raden är ett inslag i Radio Örebro där Tova och Moa berättar om hur det kan gå till när de är ute på krogen. Olustigt inslag där de menar att de alltid måste se till att ha sällskap och skydda varandra mot killar/män som antastar dem.

Det är bra att tjejer träder fram och berättar om hur det är, att debatten är igång och att vi blir många som får insikt i vilken verklighet många kvinnor lever i. Vi måste alla kunna vara ute på krogen, på konsert, i simhallar, i kollektivtrafik och överallt utan att bli antastade. Det är dags att samhället, vilket även inkluderar dig och mig, reagerar och agerar.

Det är viktigt att personalen som jobbar på krogar, nöjesställen, bad och andra platser reagerar och agerar när människor blir kränkta. Polisen ska ta människors berättelser på allvar och agera och det ska inte, som skett vid festivalen i Kungsträdgården, smusslas med vad som händer i vårt samhälle.

I dagens partiledardebatt inledde Anna Kinberg Batra med att varna för ett läge där polisens arbete med anmälda fall av övergrepp och trakasserier mot kvinnor styrs av politiska överväganden. ”Alla ska kunna lita på att polisen gör det den kan, det få aldrig bli politik kring detta. Det är farligt för ett samhälle om människor inte litar på polisen.”

Vi lever i tron om att Sverige är ett jämställt land. Ändå händer det allt för ofta att kvinnor måste freda sig mot män som tar sig rätten att antasta, kränka och förnedra. Det känns som allt annat än år 2016.

Det är viktigt att vi reagerar och agerar när vi ser saker. Att vi pratar om attityder, värderingar och vilka beteenden som är OK och som inte OK. Här har föräldrar ett ansvar men också skolan, föreningslivet och vi alla i mötet med andra människor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar