onsdag 19 september 2018

När får Örebro rätt utmärkelse?

Idag meddelas att Örebro kommun vunnit ännu ett pris. Denna gång för att vi är en hållbar skolmatskommun. Det är riktigt bra och ett stort grattis är på sin plats. Vi vet alla hur viktig skolmaten är och att den dessutom anses bra för klimatet ska alla som jobbar i våra skolkök ha en eloge för.

Som skolpolitiker i opposition kan jag dock inte låta bli att lite kritisk undra när priserna som gör skillnad på riktigt kommer. När får vi pris som bästa skolkommun? Eller när kan vi stolt visa upp att alla våra elever är behöriga till gymnasiet? När kan föreningen Friends komma till Örebro och uppmärksamma att varje elev känner sig trygg i skolan varje dag?

Nej dessa priser kommer vi inte få så länge fokus ligger på så mycket annat än att nå kunskapsresultaten i Örebros skolor. Vi kommer aldrig få trygghets-priset så länge vi har en kommunledning som anser att målet ska vara något annat än att varje elev ska känna sig trygg varje dag.

Tyvärr har vi en lång väg att vandra när det gäller kunskapsresultaten i Örebros kommunala skolor och dessutom går utvecklingen bakåt istället för framåt. Förra läsåret avlutades med att så många som 294 elever, 25%, inte kom in på gymnasiet och att 269 elever, 24%, i sexan inte klarade minst godkända betyg i de så kallade basämnena, svenska, engelska och matte.

Med dessa kunskapsresultat bör alla resurser gå till att lösa problemen i Örebros skolor!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar