tisdag 10 juli 2012

Besparingar i välfärden sätter sina spår

Idag skriver NA om den kommunala hemtjänstens problem med att få tiden att räcka till. Det är ett problem att så lite av medarbetarnas tid hamnar hemma hos brukarna, eller som i detta fallet hos de äldre som ska ha hemtjänst. Jag håller med Rasmus Persson (C) att det är rimligt att målet bör vara minst 50% av tiden.

Frågan är dock om arbetet inte skulle kunna organiseras så att ännu mer av medarbetarnas tid spenderas hos de äldre? Jag är inte involverad i dessa frågor men det verkar på kommentarerna från bl.a. Anette Larsson som jobbar i hemvården som om det är rätt rörigt. Vad beror det på? Är det vi politiker som rör till det? Är det dålig ledning? Är det så att medarbetarna har för lite att säga till om? Är det så att det fattas pengar?

Många gånger kokar en rörig organisation och problem ner till att det är ett ledningsproblem, vi ser det gång på gång i skolan. Där det finns, eller rättare sagt tillåts, ett tydligt och bra ledarskap där fungerar det!

När det gäller välfärden i Örebro kokar det också ner till brist på resurser. Majoriteten sparar pengar! Sparbetinget för Social välfärd är 20 miljoner under 2012 vilket självklart får konsekvenser i verksamheten även om deras budget är betydligt större än så.

Just passande idag skriver samme Rasmus Persson tillsammans med sina kompisar i S/KD/C-majoriteten en debattartikel i NA om att de satsar mer pengar på sociala aktiviteter för äldre i Örebro. Detta är bra och något som även vi moderater har med i vår tilläggsbudget för 2012.

Dock rimmar det så klart lite illa att det sparas i ena änden och ges tillbaka tillfälliga pengar i andra! Men så är det i den kommunala världen, det gäller att verksamheterna får ihop sina driftbudgetar och tillfälliga pengar som dimper ner kan inte fördelas hur som hellst. När majoriteten väljer att ge för lite pengar till driften, det är alltid ett val man gör som politiker, så får medarbetarna trolla med knäna!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar