torsdag 6 november 2014

Lär föräldrar att engagera sig på rätt sätt

En debattartikel, skriven av läraren Jennie Bengtsson, i Sydsvenskan igår har skapat debatt. Det som artikeln uttrycker är lärarens frustration när föräldrar lägger sig i lärares arbete. Jennie avslutar sin artikel med: ”Låt mig utbilda ditt barn i skolan så kan du fokusera på att uppfostra barnet hemma!”

Frågan är intressant och diskuterades i P1 morgon idag. Flera tycker att artikeln är hårt skriven, och visst är det så. Balansen är svår – att få föräldrar att på rätt sätt engagera sig i sina barns skolgång. Hur får man till ett gott föräldrasamarbete? Hur får man föräldrar att förstå hur de bäst stöttar sina barn? Forskningen visar ju att det går bäst för de barn som har föräldrar som engagerar sig i sina barns skolgång.

Vad jag förstår är Örebro Universitet ett av få lärosäten som i lärarutbildningen hanterar frågan om föräldraengagemang. Detta trots att frågan är av så stor betydelse för varje pedagog ute i våra skolor.

Igår besökte jag Komvux och då den delen som har hand om SFI och Grundvux. Här är de flesta elever nysvenskar och en insikt jag fick var hur stor betydelse denna utbildning har för att föräldrar ska kunna stötta sina barn i skolan. Kan man läsa och kommunicera på svenska blir även detta betydligt enklare!

Som vanligt kokar det ner till skolledarens ansvar. Skolan måste få föräldrar att förstå hur skolan fungerar och vilket uppdrag skolan har, vad de kan förvänta sig av personalen och hur de bäst kan hjälpa sina barn att nå sin fulla potential.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar