onsdag 14 mars 2018

Friskolor

Socialdemokraterna gillar inte friskolor och mest illa tycker de om religiösa friskolor. Det är egentligen inte så konstigt då S har i ryggmärgen att samhället sköter saker och ting bäst och när religionen sedan blandas in i detta så blir det liksom extra fel av allt…

Så, gårdagens besked var väntat. Men, ändå konstigt då argumenten som presenteras inte får någon egentlig effekt på de säger är grundproblemet – segregationen. Det verkar vara muslimska skolor de vill åt, skolor som samlar barn med samma bakgrund och skolor där elever känner sig tvingade att be och utöva en religion som de inte själva valt. Vällovligt men löser vi dessa problem med ett förbud?


Det är ett problem när barn med utländsk bakgrund under sin skoltid inte träffar svenska barn. Och det är också ett problem om konfessionella inslag finns i undervisningen.

Ta Vivallaskolan, den är kommunal och utan religiösa inslag – där möter barn med utländsk bakgrund väldigt få svenska barn. Andra exempel är Grenadjärskolan och Hannaskolan – de är båda skolor med kristen profil, med en blandad elevgrupp (både vad gäller ursprung och religion) och med goda kunskapsresultat. Nej, verkligheten är inte alltid svart eller vit.


Vi ska möta de problem vi har i skolan. När religiösa friskolor, i strid mot lagen, låter religionen påverka undervisningen ska vi agera kraftfullt. Vi ska också agera när skolor misslyckas med sitt uppdrag att förmedla tillräckligt med kunskaper till sina elever.


Den myndighet som ska kontrollera detta är Skolinspektionen. Det bästa vore om regeringen såg till att just Skolinspektionen har förmågan att genomföra tuffa inspektioner och sätta stopp för skolor (oavsett inriktning eller huvudman) som inte följer skollagen eller skolans styrdokument!Debatt i TV4 Nyhetsmorgon mellan Anna Ekström (S) och Erik Bengtzboe (M)


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar