måndag 16 juli 2018

Förskola och arbetsmiljö

Kompetent personal är den främsta tillgången i de flesta verksamheter, så även inom förskolan. I dagarna debatteras personalomsättningen och vissa menar att det närmar sig kaos och barnmisshadel.

Ja vi vet att små barn är känsliga för antalet relationer och därför rekommenderas små grupper i förskolan. Att en kontinuitet bland personalen är viktigt är lätt att förstå. Barn fäster sig vid människor och känner trygghet i att känna igen de som tar hand om dem på dagarna.

Hur ska vi då locka kompetenta människor att välja yrket och att stanna i förskolan? Jag är övertygad om att det handlar om arbetsmiljö och förutsättningar att få göra sitt jobb. Att ha en bra chef, att pengar prioriteras så att man får en vettig lön, att man kan få kompetensutveckling, tid att planera och möjlighet att påverka sitt arbetet. Kort och gott måste fler känna sig nöjda med sin arbetsdag, prata om det och på det sättet locka till sig andra att vilja jobba inom förskolan.

Det gäller att ha en politisk ambition med förskolan. Lokalt prioritera pengar, sätt upp tydliga mål för antalet barn per avdelning, antalet förskollärare samt för personalpolitiken.

Vi måste jobba långsiktigt. Genom att påvisa att pengar prioriteras och att det finns en tydlig plan för en bra arbetsmiljö med vettig villkor kan fler lockas till detta fantastiska yrke.

För de flesta jag möter i förskolan vittnar om att det är just ett fantastiskt yrke. Att få möta små barn, skapa en lärande miljö och se barnens utveckling är det som personalen framhåller.

Jag har sagt det förut - lyckas vi att se varje barns behov i förskolan så blir det så mycket enklare för varje elev att lyckas i skolan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar