fredag 10 augusti 2018

Mer tid i skolan

På en av våra valaffischer står det: ”Sorry alla barn, men jag vill göra skoldagen en timme längre (ni kommer tacka mig när ni är äldre).” Det är Ulf Kristersson som uttalar detta vallöfte och jag håller med. Svenska elever behöver mer tid i skolan.

Även om resultaten i PISA och TIMSS 2015 pekar på en positiv trend (som beror på Alliansregeringens reformer för mer kunskap) så måste vi vidare. Vi ligger dåligt till jämfört med andra länder vilket inte är så konstigt då våra elever får nästan ett år kortare tid i grundskolan. Dessutom visar statistik från Skolverket att allt för många elever lär sig för lite.

Svenska elever är värda mer tid i skolan och därför vill vi öka undervisningen med en timme per dag från lågstadiet. För de flesta barn kommer det inte bli så stor skillnad då de redan idag är hela dagarna i skolan eftersom nästan alla i de lägre åldrarna går på fritids. Skillnaden är att de får mer undervisningstid och då med fokus på matte och svenska. Det är bra att ge alla barn möjlighet att lära sig att läsa, skriva och räkna så tidigt som möjligt!

Utöver mer undervisningstid vill göra grundskolan tioårig. Det innebär att barn ska börja skolan när de är sex år och gå fyra år i lågstadiet. På det sättet tar vi tillvara på barnens vetgirighet och låter dem möta skickliga lärare tidigt. För det är skillnad på förskoleklass där vi inte alltid har lärare som undervisar och skola.

Mer tid i skolan är bra för alla barn men speciellt bra för barnen i Örebro och Örebro län. För om Sverige ligger efter internationellt så ligger Örebro län efter nationellt. Vi behöver sätta kunskap och skola övers på ”att-göra-lista” och ge Örebros elever en reell chans att få den framtid som de är värda!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar