måndag 6 augusti 2018

Skolan behöver mer teknik

Med jämna mellanrum blir det diskussionen om mobiler i skolan. I våras gick Socialdemokraternas Anna Ekström ut och lovade mobilförbud på lektionstid och idag skriver KD på NA-debatt att de välkomnar att Engelbrektsskolan blir mobilfri.

För mig är detta inte en politisk fråga. Det centrala är att vi sätter målet att det i skolan ska vara studiero och tryggt.

Anser skola och/eller lärare att de inte får till studiero när eleverna har med sig sina mobiltelefoner på lektionerna så är det helt OK för mig att skolan inför restriktioner.

Eller om skola och/eller lärare inte klarar av att kombinera trygghet med att eleverna har med sig sina mobiltelefoner i skolan så gör de klokt i att införa restriktioner. Vi Örebromoderater har agerat i frågan gällande trygga omklädningsrum där vi bl.a. förordade förbud mot mobiler med inspelningsfunktion.

Jag vill ha en modern skola och anser att tekniken behöver nyttjas ännu mer i svensk skola. Rätt använd erbjuder mobiltelefoner, surfplattor och datorer oändliga möjligheter. För våra barn och unga är den moderna tekniken och att ständigt vara uppkopplad mot social medier en del av vardagen. Om tekniken inte finns i skolan så är risken stor att undervisningen upplevs gammalmodig och irrelevant för eleverna.

I Örebro har vi, i politisk enighet, investerat massor i infrastruktur, datorer och surfplattor till våra elever. Jag vet dock att det finns en hel del kvar att göra för att tekniken ska nyttjas optimalt. Vi måste se till att varje lärare känner att de har tillräckligt med kunskap för att ta tillvara på allt som tekniken erbjuder. Här har varje rektor ett stort ansvar. Det handlar om tid för kompetensutveckling men även att ställa krav på att undervisningen ska upplevas relevant för eleverna.

Sedan efterfrågar jag ett större ansvar från oss alla att hur vi använder våra mobiltelefoner men ett mobilförbud på kommunens skolor löser inte den frågan.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar