måndag 13 augusti 2018

Svensk skola behöver fler skickliga lärare

Svensk skola behöver fler skickliga lärare men att utbilda dem i parallella system utanför lärarutbildningarna som Kent Wallénförespråkar i en insändare i NA tycker jag är fel väg att gå.

För att locka fler till läraryrket måste vi göra några olika saker samtidigt.

Först måste vi se till att dagens lärare är nöjda med att jobba i skolan. Det handlar om att skickliga lärare ska ha bra betalt men också om att prioritera tillräckligt med resurser till skolan så att lärare får en rimlig arbetsmiljö. Om man generaliserar så jobbar lärare idag för mycket med administration, har för många elever att hantera och få möjligheter att göra karriär.

Här har vi lokala politiker ett stort ansvar men också Sveriges Riksdag i de statliga medel som fördelas till kommunerna.

Det andra som måste hanteras är att göra lärarutbildningen attraktiv. I Sverige har 30 lärosäten examinationsrätt och dessa lärarutbildningar ser i stort sett ut på 30 olika sätt. Både antalet lärosäten och bristen på en standardiserad utbildning behöver ses över. För att locka de duktigaste studenterna att välja läraryrket behöver kvalitén och antagningskraven höjas på lärarutbildningen.

Det tredje som behöver göras är att underlätta vägen till läraryrket med flexiblare regler för välutbildade människor från andra områden som söker sig till läraryrket.

Sist men inte minst måste läraryrkets status höjas. Det handlar om hur vi visar respekt för det viktiga arbete som sker i varje klassrum varje dag och att vi alla talar väl om skola och kunskap.

Vi Moderater går till val på en skola med fokus på kunskap. För att vi ska få fler skickliga lärare så behöver vi kunna bevisa att vi har en bra arbetsmiljö i dagens skola, en lärarutbildning med kvalité och att vägarna till läraryrket blir fler.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar