torsdag 12 juni 2014

Skolavslutning

Idag skiner solen i Örebro och det är skolavslutning för de flesta elever. Imorgon är det studenternas tur. Sommarlov och begynnande vuxenliv väntar våra barn och unga – härliga tider för de allra flesta.

Har skolan skött sitt uppdrag går eleverna på sommarledighet med nöjda miner och höga förväntningar inför nästa skolår, jobb eller vidare studier. Har eleven fått tillräckligt med stöd, utmaning och uppmuntran så ser betygen hyfsade ut och därmed framtiden.

Som skolpolitiker, och därmed med en viss inblick i skolans värld, funderar jag rätt mycket över vad som händer alla de elever som inte är så nöjda denna vecka. De som inte alls vill ha sommarlov för det är ”stökigt” hemma eller för att de inget har att göra. De som vet att mobbingen inte slutar bara för att skolan slutar. De som vet att de inte fått det stöd de behöver i skolan och därför hela tiden halkar efter sina klasskamrater. De som efter nio, eller 12, år i skolan inte har en aning om vad de ska göra med sina liv.

Jag tänker rätt mycket på de elever där skolan har misslyckats, eller inte uppfyllt, sitt uppdrag - Vad säger vi till dem?

DN om att skolan sviker de elever som hamnar efter

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar