onsdag 24 januari 2018

Innanförskap

En av Sveriges stora utmaningar är att se till att människor som kommit och kommer till vårt land känner sig välkomna, förstår vårt samhälle, lär sig språket och klarar sin egen försörjning. Vi måste bli bättre på att möjliggöra innanförskap!

Jag anser att varje ”inhemsk” svensk i detta har ett ansvar. Vi kan exempelvis vara trevliga mot grannar med annan härkomst och engagera oss ideellt i något av allt som finns (språkcaféer, mentorsprogram mm) för att möta våra nysvenskar. Men, det största ansvaret har individen att inkludera sig själv i sitt nya hemland.

Här ska vi vara tydliga, förklara vad som gäller, presentera de verktyg som finns samt tala om vilka rättigheter och skyldigheter vi alla har som bor i det här landet. Om jag kom till ett nytt land för att bosätta mig och min familj är detta precis vad jag skulle efterfråga.


Jag anser också att vi ska vara tydlig med att språket har stor betydelse för hur väl man kommer in i det svenska samhället. Kan man svenska är det lättare att få ett jobb och att vara med och bidra i det svenska samhället.

En som är tydlig i detta är Mustafa Panshiri som reser runt i Sverige och pratar med ensamkommande om att de måste lära sig svenska och de kulturella koderna . Jag har lyssnat till honom och anser att han är en av de som på ett bra sätt kan kommunicera med våra nysvenskar.  


Vi Moderater presenterade i förra veckan ett förslag som innebär att vi ska ha ställa krav på att kunna svenska för att få etableringsersättning, permanent uppehållstillstånd och bli svensk medborgare.
 
Förslaget är bra och nödvändigt! Det innebär dock ett stort ansvar på oss ute i kommunerna att erbjuda bra kvalité på undervisningen i svenska.

Här anser jag att har vi måste göra mer. SFI-undervisningen måste bli bättre och mer tillgänglig för alla samt att våra grundskolor och gymnasieskolor måste få förutsättningar att klara sitt uppdrag.
 
 

fredag 19 januari 2018

Värna valfriheten för Örebros äldre

Här om dagen aviserade Örebros socialdemokrater, tillsammans med C och KD, att de kraftigt vill begränsa örebroarnas rätt att välja vem som kommer hem till dem och utför hemtjänst. Anledningen ska vara att komma tillrätta med kommunens stora underskott på området. Ett underskott som S/C/KD-styret själva åstadkommit eftersom de misslyckats med att anpassa den kommunala verksamheten efter att Örebros äldre själva väljer hemtjänst.

Men att på detta sätt begränsa människors rätt att bestämma vem som kommer in i deras hem är helt fel väg att gå! Nej, gör om och gör rätt. En kommun i framkant måste kunna hantera valfriheten och se till att den egna organisationen anpassas efter den verklighet som råder. 

Detta handlar om välfärdens innersta kärna. Det är människor som behöver hjälp och som måste öppna upp sina hem för att klara sin vardag. Jag anser att vi ska erbjuda kvalité i det som finansieras via skatten och ha stor respekt för den enskildes inflytande. 

Vi Moderater föreslår därför bibehållen valfrihet men att de företag som erbjuder hemtjänst ska erbjuda allt som den äldre har behov av, både service och omsorg. Idag kan företagen vara specialiserade på en del av dessa två uppdrag vilket gör att många äldre i Örebro har flera utförare inne i sina hem och därmed möter massor med olika personer.

Med vårt förslag blir det enklare och mer överskådligt för de äldre att välja. Utföraren får en bättre insyn i den äldres behov och önskemål och kan då samordna de insatser som behövs. Jag är övertygad om att förutsättningarna för hög kvalité i hemtjänsten med detta blir stor och att antalet olika människor som är hemma hos den äldre minskar. 

För mig är det viktigt att äldre örebroare har ett rikt utbud av hemtjänst att välja på och att de, oavsett vad de väljer, garanteras hög kvalité.





tisdag 16 januari 2018

Valrörelse

Valåret 2018 har börjat och för egen del filar jag på förslag till den skolpolitik som vi Örebromoderater ska gå till val på. För mig är en skola som klarar sitt uppdrag den frågan som står mig närmast men självklart finns det många andra frågor som också är viktiga.

Att fler av de som står långt ifrån arbetsmarknaden (exempelvis utlandsfödda och människor med en funktionsnedsättning) kommer i arbete står högt på dagordningen. Likaså att få ordning på kommunens verksamhet så att Örebroarna kan lita på att de skattepengar som de betalar in används på bästa sätt. Dessutom värnar jag valfriheten inom skola och omsorgen då jag har ett stort förtroende för att människor i Örebro vet vad som passar dem bäst.

Många är de organisationer som agerar i valrörelsen och visst, så ska det vara. Partierna har sina ”samarbetspartners” vilka i de flesta fall är öppna med sina sympatier och driver sina frågor vilket gynnar endera sidan i svensk politik.

Vad som dock vänder sig i min mage är LO. Jag vet deras historia och jag anser att de värnat sina grupper på många goda sätt genom åren. Men att så tydligt, som Guovelin och Andersson gör i dagens NA, gå ut med att fackliga företrädare ska agera valarbetare för Socialdemokraterna är magstarkt. (Jag som trodde att tvångsanslutningen var avskaffad!)

Är det verkligen OK för medlemmarna att deras avgifter går till att bedriva partipolitik istället för att värna medlemmarnas arbetsvillkor? 

För egen den skulle jag direkt gå ur facket om mitt fackförbund (Civilekonomerna) tog så tydlig ställning för ett parti.

Nej, låt de politiska partierna bedriva valrörelse!


 

onsdag 10 januari 2018

Ledarskap

Jag har alltid haft inställningen att ledarskapet i en organisation kan försätta berg. Har man en bra chef så upplevs jobbet enklare, man sporras till att prestera och det innebär ofta att uppsatta mål nås. Det gäller att välja rätt chef brukar jag säga vilket inte alltid så lätt och det händer ju att man i ett befintligt jobb blir tilldelad en chef. Då handlar det om att ledarskapet längre upp i organisationen presterar och förstår sin roll i tillsättande av chefer.

Allt detta gäller i privata näringslivet likväl som i offentligt finansierad verksamhet. Skillnaden är dock att i offentlig verksamhet är det skattebetalarnas pengar som riskeras när ledarskapet brister. (Ett aktuellt exempel på det har vi i Örebro när Lars Jonsson köps ut med två årslöner.) Skillnaden är också att brister i offentlig verksamhet påverkar kvalitén på vård, skola och omsorg. Detta är allvarligt. Vi ska kunna lita på att våra skattepengar förvaltas väl!

I skolans värld har rektorn stor betydelse för hur väl eleverna presterar. Ett tydligt exempel på det är Hamid Zafars ledarskap på Sjumilaskolan i Biskopsgården i Göteborg. Höga förväntningar, tydlighet, ordning och reda har vänt en kaosskola till en normal skola. Allt går vilket jag ständigt hör när jag pratar med kloka skolledare.

Våra elever är vädra bra skolledare. Det handlar om bra ledarskap men också förutsättningar att verka och tydlighet från ledning och politik om vad skolan ska hålla på med. Kunskapsuppdraget ska stå i fokus och vara det som genomsyrar all skolverksamhet. I det måste ingå trygghet, studiero och en bra studiemiljö.

I dagarna diskuteras just de mjuka värdena i skolan och den rapport från Svenskt Näringsliv som jämför hur privata och offentliga skolor presterar. Rapporten påvisar att elever i privata skolor ger sina skolor bättre omdömen när det handlar om elevomsorg. Jag är övertygad om att ledarskapet på skolan har stor betydelse för detta resultat.