Idag skulle Kumlas politiker, på ett extra sammanträde i kommunstyrelsen, ha tagit beslut om en ny politisk organisation av skolan. Ärendet skjuts nu på framtiden och återkommer säkert efter sommaren. En omorganisation kan tyckas vara ointressant för allmänheten men frågan har relevans då man kan göra saker mer eller mindre komplexa, synliga och kostsamma beroende på hur man organiserar.
I Kumla har vi fyra nämnder, en för skola, en för miljö o bygg, en för kultur o fritid och en för socialen. Där kan man tycka att allt är med och att insyn finns via protokoll som alla kan ta del av, men så enkelt är det inte. De tekniska frågorna har ingen nämnd utan sköts via en teknisk beredning, utan protokoll, under kommunstyrelsens arbetsutskott. Gymnasiefrågorna sköts inte av skolan utan av ett gymnasieutskott, visserligen med protokoll men speciellt enkelt och tydligt är det inte.
Nu vill majoriteten ta bort gymnasieutskottet och lägga frågorna som har med gymnasiet i en egen nämnd organiserad bredvid barn- och utbildningsnämnden. Det kan vara klokt i en stor kommun med stora gymnasieskolor.
Nu är inte Kumla en stor kommun och John Norlandergymnasiet är inte en stor skola. Så, för mig är det enkelt. Lägg alla frågor om utbildning i en nämnd. Det blir tydligt, enkelt och billigare.
Jag har hela tiden tyckt att gymnasieutskottet var ett omnödigt tilltag. För mig lös det igenom av att det var ett sätt att avlöna vissa politiker och att ha kontroll.
Det verkar som om socialdemokraterna i Kumla inte litar varken på sina egna eller på tjänstemännen vad gäller gymnasiefrågan. De krånglar till organisationen och det är skattebetalarna i Kumla som får betala i form av kostnader för mer administration och löner till politiker.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar