Alliansens arbetsgrupp för kultur- och idrottspolitik presenterade i förra veckan sina förslag. Det är mycket av förslagen som bygger vidare på det som regeringen gjort under denna period och det hade varit bra om Kumla mer aktivt hade tagit del av satsningarna.
Kumla är en kommun som satsar mycket på kultur i form av konst, bibliotek och föreläsningar. Det är bra om satsningen också kunde vidgas till skolbarn och äldre.
Kumla skulle exempelvis kunna ta del av skapande skola. En satsning där barn i skolan får möta professionell kultur. Det skapar intresse hos barnen och är bra för deras utveckling. Detta är en satsnig som gruppen vill ska fortsätta och även utvidgas.
Ett annat förslag är satsningar på kultur för äldre vilket visat sig vara av stor betydelse för hälsan. I Kumla har vi många äldre och ett statligt stöd för satsning på kultur i vården skulle vara bra för människor i Kumla.
Kumla har tagit del av regeringens satsning på räkna-skriva-läsa och denna satsning föreslår arbetsgruppen ska fortsätta. Det är de läsfrämjande insatserna som gruppen vill sätta fokus på och det är då läslusten de lyfter fram. Här har biblioteken och skolan en viktig roll. Det visar sig att färre svenska barn och ungdomar läser för nöjets skull och att det finns tydliga sociala skillnader vad gäller läsvanor.
Att läsa en bra bok är bland det bästa som finns tycker många av oss som läser regelbundet. Det är också ett ”enkelt” sätt att utveckla sitt språk och sina kunskaper. För mig har läsningen betytt mycket för mitt skrivande och jag kan förstå att kopplingen är viktig i ett barns utveckling.
Rapporten avslutas med förslag på fortsatt idrottslyft så att fler barn och ungdomar kan få ta del av pengarna. Det är en viktig del av folkhälsoarbetet vilket jag brinner starkt för. Man föreslår också förenklingar för ideella föreningar vad gäller rapporter till Skatteverket. Det gynnar små föreningar med knappa resurser vilket vi har i Kumla.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar