onsdag 8 oktober 2014

Ta diskussionen om skoltoaletterna!

Att kunna gå på toaletten under arbetstid borde väl kunna klassas som en mänsklig rättighet? Idag diskuteras felplacerade och äckliga skoltoaletter på NA:s insändarsida och webb.

Jag har pratat om detta med skolelever och det är många som upplever det som ”skitnödig högstadieelev” skriver om. Toaletterna är ostädade (vilket äcklar många), det finns elever som medvetet sabbar inne på toaletterna och många är de som inte går på toa i skolan. Hur mår man då? Hur fokuserad kan man vara på skolarbetet om man inte går på toa under en hel skoldag?

Vi måste ha fräscha toaletter på våra skolor och de ska städas regelbundet. För mig är det en självklarhet!

Det måste också vara lugn och ro utanför toaletterna. Oändliga är väl historierna om elever som blir inlåsta och trakasserade på skoltoaletter. Här gäller det att ha vuxna som rör sig i korridorerna och som gör det tryggt för elever att göra sina toalettbesök.

Om detta tycker jag att eleverna på varje skola ska få diskutera med skolledningen. Det bör vara rektor som tar initiativet till diskussionen och tar till sig av elevernas synpunkter.

Jag anser att frågan är en del i trygghetsarbetet på skolan. Hur behandlar vi våra lokaler? Hur behandlar vi varandra? Det ska vara tryggt för alla i skolan. Alla ska känna sig bekväma med att gå på toaletten i skolan och man ska kunna göra det utan att känna sig stressad eller störd av andra elever.

NA

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar