torsdag 12 mars 2015

Prioritera barn före betong

Idag går regeringen ut med beskedet att Skolverket ska reda i rekommendationen om antal barn per grupp i förskolan. Regeringen vill få ner antalet barn per grupp och de kopplar antalet barn till kvalité i verksamheten och därmed fortsatt möjlighet för barn att utvecklas till sin fulla potential.

Jag håller med – det är viktigt att få ner antalet barn per förskolegrupp. Förskolan har ett tydligt och viktigt pedagogiskt uppdrag i att förbereda barnen inför skolstart. Till detta måste vi kommunpolitiker ge varje förskola förutsättningar.

Vi kämpar med frågan i Örebro. Nya Moderaterna har konkreta förslag: att planera för max 15 barn per grupp när förskolor byggs samt att avsätta pengar till mindre grupper i driften. S i Örebro säger nej!

Istället väljer S i Örebro att spara på skolan. De skriver visserligen om färre barn per grupp i förskolan i sin budget men inga konkreta mål finns och inga pengar avsätts. Istället planeras behoven av förskolor i Örebro efter 17 barn per grupp och förskolorna byggs för 20 barn per avdelning.

Gång på gång säger jag till den styrande majoriteten i Örebro – Färre barn per grupp händer inte om ni varken avsätter pengar eller planerar för det!

Nu får vi se var Skolverket och regeringen kommer fram till. Problemet jag ser är att det endast kommer vara rekommendationer vilket innebär att S i Örebro kan fortsätta att prioritera betong före barn…

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar