torsdag 29 september 2016

Nej till region Svealand

Regionindelning är en stor fråga inom politiken just nu men engagerar tyvärr få väljare. Det är synd men förståeligt. Hur vi organiserar regioner och politik är komplext, teoretiskt och för väljare långt bort från konkreta frågor som att barnen har en bra skola, att sjukvården fungerar och tågen går.

Än mer bekymmersamt är detta faktum av folkligt ointresse när Örebro kommer påverkas så mycket om det liggande förslaget blir verklighet. Förslaget om storregion Svealand är ett riktigt dåligt för Örebro! Konsekvensen kommer bli att jobb, vård och kompetens försvinner från vår stad. Vi riskerar också att förlora investeringar i infrastruktur som är viktigt för företag och pendlare i Örebro.

Jobben jag ser riskeras är främst specialistsjukvården på USÖ, tjänster på universitetet samt statliga jobb på Länsstyrelsen och andra myndigheter. Det rör sig om 1000 jobb på USÖ och 7000 statliga jobb i vårt län. Dessutom riskerar Universitetet att på sikt förlora sitt Läkarprogram.

Det faktum att Värmland inte är med i den föreslagna regionen har stor påverkan. En stor del av den högspecialiserade sjukvården i länet baseras nämligen på att vi får patienter från Värmland. När nu inte Värmland ingår i förslaget på ny region så kommer vi på sikt förlora dessa patienter och underlaget för att bedriva specialistsjukvård på USÖ försvinner. Har vi ingen specialistsjukvård här så får vi åka långt för att få den typen av vård. Och utan specialistsjukvård kan vi inte ha läkarutbildningen kvar.

Med den föreslagna regionindelningen är också chansen liten att vi får behålla Örebro som residensstad.
Kanske spelar det ingen roll om vi har en landshövding som bor på slottet. Men, det finns säkert fler örebroare än jag som inser fördelarna med att ha en aktiv person, som likt Maria Larsson, värnar staden och länet och fungerar som en brobyggare i många sammanhang.

Den stora konsekvensen blir dock för arbetstillfällena på Länsstyrelsen och andra statliga myndigheter som dras till en residensstad.

Det tråkigaste i detta med ny regionindelning är att väljarna inte har fått en chans att säga vad de tycker. Istället vill S/MP-regeringen pressa igenom beslutet under nästa år och ha de nya regionerna på plats den första januari 2019.

Som sagt, för Örebro och Örebro län är detta ett riktigt dåligt förslag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar