fredag 14 maj 2010

Företagsamhet i Kumla

Idag är det Kumlamarken. Torget är redan före klockan nio på morgonen fullt av marknadsstånd och förväntan ligger i luften inför dagens händelse. Tyvärr regnar det så kommersen kanske inte blir optimal. På vägen till Stadshuset pratade jag med några från Lions, som arrangerar marknaden, som sa att ”knallarna” tycker bättre om regn än blåst och att vädret säkert blir bättre fram på dagen. Det gäller att tänka positivt och hålla tummarna för uppehåll i regnandet!

Kumlamarken innebär att staden för en dag fylls av småföretagare. Dessa vardagshjältar som skapar jobb i Sverige måste vi göra mer för att underlätta för, då det är från dessa företagsamma människor som jobben kommer.

För ett par veckor sedan var det i marknad i Askersund och då träffade jag en småföretagare som sålde rengöringsmedel. Företaget, med sex anställda, säljer en stor del av sina produkter på just marknader och idén är att människor ska upptäcka hur bra produkterna är och sedan köpa dem via nätet. Den här företagaren var rätt kritisk till att regeringen inte gjort mer för de små förtagen. Han menar att löften inte har infriats och att det idag är svårt och dyrt att vara företagare i Sverige.

Jag håller med om att mer måste göras för att underlätta för företagande i Sverige. Jag tycker dock att en del är gjort. Regeringen har gjort det billigare att anställa unga och andra grupper som är långt från arbetsmarknaden. Regeringen har lättat på regler, tagit bort förmögenhetsskatt, infört RUT- och ROT-avdrag och gjort det mer lönsamt att arbeta genom jobbskatteavdragen.

Det är dock en allt för stor regelbörda som ligger på företagen idag och för att vi ska komma tillrätta med arbetslösheten så måste detta ändras. Hindren för att starta och driva företag ska vara så låga som möjligt. Vi behöver också förbättra villkoren för kredit och riskkapital.

På lokal nivå i Kumla kan kommunens syn på företagande förbättras. En positiv syn på att andra, än kommunen, kan sköta det som finansieras via skatten skulle göra mycket åt det lokala företagandet. För att ta några exempel skulle förtagare kunna sköta campingen, driva cafeterian i Kumlahallen eller ta över någon förskola. Om upphandlingen ändrades så att volymerna delades upp i mindre bitar skulle någon lokal restaurang kunna leverera mat till en skola eller ett äldreboende.

Kommunen skulle också kunna satsa mer på samarbetet mellan skolan och företagen i kommunen. Det är viktigt att entreprenörskap tränas tidigt och att barn lär sig att ta tillvara på sina idéer. Det har visat sig att de kommuner som aktivt jobbar med entreprenörskap i skolan har större andel unga företagare och att detta även hänger kvar när de unga blir äldre.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar