tisdag 25 maj 2010

S i Kumla omyndigförklarar äldre

Igår fattade socialdemokraterna i Kumla beslut om att införa, vad de kallar, brukarinflytande för äldre i Kumla. Man ska få vara med och ta fram vad man behöver ha hjälp med men inte vem som ska utföra hjälpen. Kommunen har utrett LOV (lagen om valfrihet) inom hemtjänsten, resultaten är positiva men S vill inte gå hela vägen.

Jag är inte förvånad men tycker att det är synd, för ett riktigt brukarinflytande kan man inte kalla det för. Redan idag får äldre i Kumla tala om vad de behöver för hjälp. Vad äldre i Kumla behöver är inflytande över vem som kommer hem till dem och utför hjälpen.

Socialnämndens ordförande, Gunnel Kask (S), motiverar beslutet med att vi behåller jobben i kommunen. Med denna kommentar omyndigförklarar hon alla medarbetare i Kumla kommun som jobbar inom hemtjänsten. Vad är det som säger att de inte skulle få jobb i något av de företag som de äldre skulle kunna anlita? Vad är det som säger att medarbetarna själva inte skulle kunna starta ett eget företag som utför hemtjänst?

Som vanligt vågar inte S – de är konstant rädda för att utsätta den egna verksamheten under konkurrens. Är de så osäkra på kvalitén? Tror de att äldre i Kumla är så missnöjda med den kommunala verksamheten? Varför omyndigförklarar S i Kumla konstant människorna i Kumla?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar