Igår meddelade Statens folkhälsoinstitut att det vanligaste sättet för ungdomar att få tag på alkohol är via kompisar och kompisars syskon. Detta är trist men inte särskilt förvånande.
Så här i sommartid och nu inför skolstart kan det ofta bli stökig då många ungdomar samlas för att umgås, festa eller för nollning i samband med att nya elever börjar gymnasiet. Ofta är alkohol inblandat, vilket ökar risken för våld, kränkningar och olyckor. Detta bör vi alla ta på allvar och ta ansvar för att försöka minska.
Vi bör alla fundera på vårt eget alkoholdrickande, våra värderingar och sambandet mellan vårt sätt att köpa alkohol och att ungdomar får tag på den. Föregår vi med gott exempel?
Jag fick en riktig tankeställare för några år sedan då jag hörde en expert förklara hur barn reagerar på sina vuxnas drickande. De hade sett att barn reagerar vid minsta förändring hos en vuxen som intar alkohol, även vid små mängder. Hur vi slappnar av, blir ostadiga och inte upplevs lika trygga som i nyktert tillstånd. Visst finns det grader på skalan men det fick mig att fundera kring alla middagar då barnen sitter med och vad de upplever när vi dricker vårt vin…
Vad vi också bör fundera kring är hur vi, och människor runt omkring oss, köper alkohol. De som exempelvis köper olagligt såld utlandsalkohol stödjer ett system som leder till att ungdomar lätt kan få tag på den. Den som menar allvar med att barn och ungdomar inte ska ha tillgång till alkohol ska själv säga nej till de personer som idag tjänar pengar på illegal alkohol!
Vi bör också fundera på våra värderingar kring när man ska börja dricka alkohol. Är det OK att dricka före 18 och handla på systemet före 20? Hur agerar och pratar vi om detta?
Hur agerar vi när lagning kommer på tal? Är det OK att unga vuxna förser sina yngre syskon eller deras kompisar med alkohol? Förstår vi konsekvensen av alkoholkonsumtion för en ung kropp? Hur tar vi vuxna ansvar för det?
Barn och ungdomar ser vad vi vuxna gör och hör vad vi pratar om. Med bl.a. det som grund agerar de och skapar sina värderingar. Det här vet vi alla, men frågan är om vi tänker på hur långtgående konsekvenser det kan ha på unga människor? Hur ofta tänker vi på vilken konsekvens det har för samhället i stort hur jag som individ agerar?
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar