söndag 9 september 2012

När ska S ge besked?

Skiljelinjen mellan oss moderater och socialdemokraterna är i de allra flesta frågor skrap, både lokalt och centralt. I Örebro väljer S att satsa på betong medan vi moderater värnar om välfärden. I länet går S till angrepp mot Alliansens skattesänkningar utan att tala om vem eller vilka som ska få skattehöjningar med en S-märkt regering. På central säger S mest ingenting och det som sägs av olika tunga S-företrädare skapar mest förvirring. Det måste vara svårt att vara socialdemokrat!

Moderaternas länsordförande, Ola Karlsson skriver på NAdebatt idag om bristen på besked från länets socialdemokrater. S kritiserar de skattesänkningar som skapat nya jobb och företag samt bättre möjlighet för låg- och medelinkomsttagare att leva på sin lön. S vill tillbaka till ett bidragssamhälle men berättar inte vem eller vilka som kommer att få betala.

Det som oroar mest är Stefan Lövens oförmåga att ge besked. Vad vill S? Vilken politik kan vi förvänta oss av en S-märk regering? Tillsammans med vilka har de tänkt att styra Sverige? Och vem vinner i stora tunga frågor, LO eller partiet?

SvD skriver idag om LO-basen Thorwaldsson och hans velande om vinst i välfärdsbolag. Sedan har vi LO:s nej till företagande och valfrihet inom vården. Hur ska S agera? Vilka besked ger de till människor i kommuner där följden av LO:s förslag blir att vårdhem och andra välfärdsverksamheter riskerar att läggas ner eller tas över av kommunen? Hur ska S hantera det faktum att 8 av 10 S-toppar ute i våra kommuner säger ja till att välfärdsbolag ska få gå med vinst, vilket tidningen Dagens Samhälle skrivit om i veckan.

Svenskarna har vant sig vid att det finns alternativ. Visserligen finns det kommuner, exempelvis vår grannkommun Kumla, som stretar emot men på många ställen finns det idag fler än endast det kommunala alternativet när det gäller vård, omsorg och skola. För mig är inte vem som driver huvudsaken. Jag anser att all verksamhet som drivs med skattemedel ska vara bra oavsett vem som är huvudman. Det väsentliga för mig är människor inte ställs inför faktum och blir hänvisade till endast en utförare. Vi är olika och därför är det viktigt att vi har möjlighet att välja det som passar oss bäst.

Det ska bli intressant att följa S och det dilemma de har nu när människor vant sig vid att ha mer pengar i plånboken och möjligheten att välja vård, omsorg och skola. Vinster i vård och skola sticker i ögonen på många men de flesta av oss inser nog att vinst är en förutsättning och att vinstförbud kommer stoppa alternativen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar