fredag 28 september 2012

S nedprioriterar framtidsutbildning

Dagarna går i raketfart och det är tyvärr svårt att hinna med att uppdatera bloggen, vilket är smått enerverande… Nu till ett viktigt besök som jag gjorde förra fredagen och min reflektion över hur fel det kan bli när politiken ska spara pengar.

Jag besökte förra veckan Rudbecksskolan och Vård och omsorgsprogrammet som sedan nu sex veckor har flyttat in i skolan. Ryktet har gått att de inte var helt tillfredsställda med sin nya situation så jag ville höra hur de har det.

Vård och omsorgsprogrammet utbildar de människor som ska ta över efter den stora kull inom sjukvården som går i pension om några år. Alla som har lite koll på demografin vet att denna kull är rätt stor. Tyvärr lockar inte programmet så många elever som vi kan önska och detta trots säker arbetsmarknad, modern undervisningsmetodik och hög kvalité då de ingår i Vård och omsorgs College.

Att programmet lockar till sig elever är viktigt för kommunen och landstinget samt de privata företag som finns inom området. Och det är viktigt för alla oss som vill ha vård och omsorg i framtiden. Utbildas ingen personal så finns det ju ingen som tar hand om oss när vi behöver just vård och omsorg. Detta faktum måste vi vara många som försöker göra något åt.

Jag mötte en rätt stukad personalgrupp som uppgivet berättade att de slutat hoppas på de löften de får. Deras lokaler är inte klara, de har inte gardiner för fönstren vilket innebär att den undervisningsteknik de brukar använda inte kan användas (om den nu över huvud taget är installerad!), det strular med ventilation och teknik och de upplever en stor frustration över att allt tar sån tid. Klassrummen är för få och eleverna har ingenstans att ta vägen i överfyllda korridorer.

Eleverna uttryckte också sitt missnöje – de vill ha mer plats, de vill ha en bra utbildning och de vill bli lika respekterade som alla andra program på skolan!

För mig är detta oacceptabelt! Ska elever och lärare ha denna arbetssituation? Det minsta man kan begära är väl att det finns klassrum så att det räcker! Är det rimligt att våra pedagoger ska behöva fixa och dona med att få till lokaler?

Allt detta beror på den extrema flyttkarusell som S-majoriteten startat. Till vissa delar har gått bra men just på Rudbecksskolan finns det mer att önska! För många elever, för få klassrum och lokaler som inte är klara ens dryga fem veckor efter att terminen startat! Att det just är Vård- och omsorgsprogrammet som drabbas är ju också typiskt.

Vård och omsorgsutbildningen har blivit styvmoderligt behandlade under många år. Först flytt från bra och anpassade lokaler på Alnängsskolan (WUC) till Risbergska där de under ett antal år flyttades runt i huset och stundtals inte ens hade tillgång till vatten! Sedan äntligen tillbaka till Alnängsskolan som fått namnet WUC för att ett år senare flyttas till Rudbecksskolan! De elever som nu går i trean har gått ett år på varje skola!

Socialdemokraterna borde ha prioriterat annorlunda - De borde ha sett till att allt var klart innan elever och lärare började efter sommaren och framför allt borde de ha sett till att denna framtidsutbildning fick ett bättre välkomnande till sin nya skola!

En följd av detta strul befaras bli att det blir svårt att locka elever och lärare till Vård och omsorgsprogrammet - Det ansvaret har den sittande majoriteten i Örebro!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar