Idag presenterar Anders Borg Alliansregeringens höstbudget. För gemene man väcker detta säkert inget större interesse - det är mest politiska journalister och vi politikernördar som hetsar upp oss. Dock har detta stor betydelse för alla oss i Sverige - Vad regeringen satsar stadsbudgetens pengar på får konsekvenser, och just denna budget är intressant.
Allianregeringen har sedan 2006 haft inriktningen att bygga Sverige starkt. Anders Borg har hållit i slantarna, haft en strategi och skapat utrymme i den svenska ekonomin. Höstbudgeten är en satsning på forskning, infrastruktur, rättsväsendet och utbildning. Dessutom en sänkning av bolagsskatten och skatten för äldre.
Den svenska ekonomin är stark och vi kan, till skillnad från många andra länder, göra satsningar istället för nedskärningar. Detta ger effekt direkt in i den svenska välfärden. Vi har en bättre arbetsmarknad, vi slipper sänka lönerna för offentligt anställda och vi kan sänka skatten vilket ger människor en större handlingsfrihet.
Sedan 2006 har forskningsanslagen ökat från 25 miljarder per år till 34 miljarder vilket lägger oss i världstoppen av länder som investerar i framtiden. Satsningarna på infrastruktur som 2006 låg på 28 miljarder per år hamnar nu på 45 – det är nödvändiga investeringar, skötsel och underhåll som pengarna går till.
Alliansregeringens medvetna satsning på arbetslinjen har gjort att 4,6 miljoner svenskar har ett jobb att gå till. Skattetrycket har sänkts från 48,5% 2006 till 43,3% och dessutom är vi en av de länder som leder världsligan i BNP-tillväxt. Torra siffror men av stor betydelse för att vi ska kunna bygga välfärden.
Just välfärden, det som vi var och en möter varje dag, bygger vi i kommun och landsting. Det är på lokal nivå vi har ansvar för att i skolan, vården och omsorgen är bra och levererar kvalité. Detta ska vi nu i Örebro ta tag i och diskutera i nästa månad. Pengarna finns men frågan är hur vi prioriterar - ska S fortsätta att dra ner på välfärden och istället prioritera betong. Mer om detta kommer…
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar