söndag 14 april 2013

Ge relevant hjälp i yrkesval

Skolan ska förmedla kunskap som i slutändan gör att våra barn får förutsättningar till ett meningsfull liv och en egen försörjning. Det är bra om elevernas val genom utbildningen passar deras förmågor och intresse men också är realistiskt för en framtida försörjning. Alla kan inte bli fotbollsproffs, idolvinnare eller programledare...

SvD skriver idag om att ungdomar som väljer till Högskola och Universitet idag mer ser till möjligheten att få ett jobb än att bara till sina egna intressen. Det är klokt och ansvarsfullt.

I processen att hitta rätt bland utbildningar och yrkesval är studie och yrkesvägledare (SYV) på våra skolor en viktig nyckelspelare. Här ser det väldigt olika ut på olika skolor. På vissa skolor ges alla elever ett samtal med SYV, på vissa ställen är SYV:en en naturlig del av skolverksamheten och möter ständigt eleverna medan man på andra skolor inte alls prioriterar, eller har möjlighet att prioritera, detta.

Jag tror att det är värdefullt för alla ungdomar att garanteras ett samtal med en SYV för att diskutera framtiden, vilket yrke som är intressant, vad som skulle passa och vad som då är ett lämpligt val av utbildning.

I Örebro, och säkert även på andra håll i Sverige, har vi problem med att elever väljer fel program till  gymnasiet. Detta kostar pengar för kommunen och tid och kraft för eleven. Att ha en närvarande och för alla elever tillgänglig SYV skulle lösa mycket av detta.

Kostnader på kort sikt måste alltid vägas mot kostnader på lång sikt. Att ge våra barn och ungdomar en relevant hjälp i sitt val av utbildning och yrke är en bra framtidsinvestering.

1 kommentar:

 1. SYV i all ära, men om de ens ska ha en chans att påverka elever till att faktiskt ha ett jobb efter sin utbildning, måste insatserna sättas in redan på förskolan.

  Mina söner, som alla är födda på 90-talet, säger att de är en förlorad generation. De blev itutade redan på dagis att ni kan bli precis vad ni vill, ni kan påverka allting, ni behöver bara ta hänsyn till er själva.

  De säger att det varit bättre om de lärt sig att man kan tyvärr inte bli kirurg om man saknar armar, inte snickare om man har tummen mitt i handen, inte hundskötare om man är pälsdjursallergiker osv. Och att det inte bara går att tänka på sig själv hela tiden, man måste förstå att man ingår i ett sammanhang i samhället.

  Det är bra att ha drömmar o visioner, men vägen dit ska ändå vara realistisk. Jag är INTE bra på vissa saker, men det här är jag GANSKA bra på, och satsa på det.

  SYV behövs, men de har ett tufft jobb när elever aldrig fått höra att de har begränsningar, eller att framtidsutsikterna för en VHSvideoproducent är lönlös.

  Lotta Blom

  SvaraRadera