tisdag 10 december 2013

Förskoleupproret fortsätter

Idag var det ännu en artikel i NA om situationen för personalen och barnen i våra förskolor. Signaturen Maria skriver att barngrupperna är för stora och att smärtgränsen är nådd. Hon beskriver en situation där personalen inte hinner med alla barn, där de känner att jobbet inte blir riktigt bra utfört och att det är barnen som blir lidande.

Detta är inte bra. Detta måste vi ta på allvar. Vem är det som egentligen vill ha dessa stora barngrupper? Vill vi inte ha en förskola som utvecklar våra barn? Varför gör ingen nått?

Jag erkänner att det i Örebro är komplext. Staden växer och det tillkommer hela tiden nya barn i kön till förskolan. Detta är glädjande samtidigt som det är en stor utmaning att hitta förskoleplatser till alla. I flera år har vi precis klarat det - om man nu kan tycka att vi klarat det när barngrupperna är så stora...

Det som saknas är ett strukturerat arbete och prioritering på barnen. Politik är att prioritera och jag anser att vi måste avsätta pengar i den kommunala budgeten och börja prioritera färre barn per grupp. Detta för att varje barn på bästa sätt ska kunna få det de ska, och har rätt till, av utveckling och färdigheter under den tid de är i förskolan.

Moderaterna i Örebro vill ha max 15 barn per förskolegrupp. Vi vet att det kostar massor med pengar att komma dit och därför anser vi att det är dags att börja denna satsning. Vi har under flera år avsatt pengar i vår budget för detta. Socialdemokraterna säger nej!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar