tisdag 12 juni 2012

Med ansvar för välfärden

Den S-ledda majoriteten i Örebro presenterade idag på Kommunstyrelsens beredningssammanträde en reviderad budget för 2012. Vi uppfattade det som en tilläggsbudget och det är andra året i rad som en sådan läggs.

Det som har hänt är att extra pengar i form av återbetalning av premier från AFA-försäkring (+57 miljoner) kommer samt att de beräknar att skatteintäkter och statsbidrag ökar (+85 miljoner). Totalt räknar de med att 142 miljoner dimper ner i kommunkassan, pengar som de nu till stora delar vill sätta sprätt på.

Vi ser flera problem med detta. För det första brottas skolan och omsorgen i Örebro med stora underskott, 44 miljoner, som de måste klara av eftersom de 142 miljonerna bara ”finns” i år. För det andra har vi en skakig världsekonomi där Spanien i lördags (9/6) begärde ett stort nödlån från euroländerna och Grekland går till omval på söndag (17/6).

En stor del av de pengar som Lena Baastad nu vill göra av med finns inte på riktigt. De är helt enkelt skillnaden mellan vad människor gissade att i höstas att vi skulle få in under 2012 och vad de gissade i våras. Världsekonomin skakar - Vi ser att sysselsättningen mattas av i USA, vi vet inte vad saneringen av de spanska bankerna kommer att kosta, och vi vet inte om Grekland kommer att välja en regering som hellre lämnar euron än kommer i ekonomisk balans.

Vi moderater anser att de enda pengar som finns är de 57 miljoner som kommunen får tillbaka från AFA. För dessa vill vi göra satsningar av engångskaraktär som ger en långsiktig förstärkning av välfärden och tryggheten. Att som i S-föreslaget använda pengar till att i sista minuten täcka över ett misslyckande med sommarjobben tycker jag är oansvarigt.

Vi vill använda pengarna till en upprustning av våra förskolor, trygghetsinventering på våra förskolor, hembesök hos samtliga mottagare av försörjningsstöd, trygghetsbesök hemma hos våra äldre och bättre belysning på våra gator och parker. Vi vill att Örebro ska vara en trygg stad med en stark välfärd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar