onsdag 27 april 2011

Ansvarstagande företagare

Så här i valtider är dagarna hektiska och innehåller ofta massor av olika aktiviteter, möten och diskussioner. Jag trivs med allt som händer även om tiden inte riktigt räcker till för allt som jag anser att jag borde göra…

Idag startade min dag med ett mycket intressant företagsbesök på Lillåns Bleck & Plåt. Dit hade också Alliansens ledamöter i Arbetsmarknadsutskottet kommit och det som besöket kretsade kring var information om företagets roll i en plåtslagarutbildning för invandrare. Det är efter initiativ från VD Stefan Öberg som utbildningen för 12 personer genomförts och en ny nu är på gång. Detta i samarbete med bl.a. fack, Arbetsförmedlingen, SFI och branschen.

Det var bristen på arbetskraft, tanken om att kunna göra en insats för nysvenskar och med drivkraften att få tag på bra folk som det hela kom igång.

Jag blir imponerad av människor som anstränger sig lite extra. Stefan menar att problem bara är problem om man anser att de är problem. Språk, olika kulturer och religioner - gör vi det till problem så är det problem. På Lillåns Bleck & Plåt fungerar integrationen galant, man ser människor inte olikheter.

Vad kan då samhället göra för att underlätta? Ja, ordna någon sorts projektledare eller coacher som stöd till företag som vill starta yrkesutbildningar. Lån till körkort då många yrken kräver att man kan köra bil men att ta körkort är kostsamt idag.

Idag är det brist på arbetskraft i hantverksyrken, problemet är oftast att lång praktik och läroperiod krävs för att få full kompetens. Detta är svårt för företagen att hinna med och ha resurser till. Vi måste lösa dessa problem. Inom 10-15 år kommer det råda en ännu större stor arbetskraftsbrist om vi inte löser detta.

En viktig pusselbit är att många goda krafter samarbetar vilket har varit fallet med utbildningen på Lillåns Bleck & Plåt. Massor med resurser finns och det gäller att samla ihop dem och hitta smarta lösningar för att få fler människor i arbete.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar