måndag 18 april 2011

Ett tryggare Örebro

Idag presenterar vi i Koalitionen konkreta punkter för en tryggare stad. Det är viktigt att vi tar tillbaka tryggheten och ser till att människor utan problem kan och vill röra sig i vår stad.

Det goda arbeta som Brottsförebyggande rådet gör ska fortsätta och vi vill även lyfta trygghetsfrågan till högsta nivå. Vi vill ha ett strukturerat samarbete på ledningsnivå mellan polismyndigheten och Örebro kommun. Alla eftersträvar vi en trygg stad därför är ett helhetsgrepp och att gemensamt kunna fatta rätt beslut av största vikt.

En försöksverksamhet med så kallade §3-områden där ordningsvakter patrullerar har genomförts i Örebro med goda resultat och vi vill nu göra det till en permanent verksamhet. Vi tror att patrullerande ordningsvakter fyller en mycket bra funktion för att öka tryggheten för människor som rör sig ute nattetid.

Ytterligare en åtgärd för att öka tryggheten för dem som ska ta sig hem nattetid är att vill vi se över buss- och taxitrafiken. Människor ska känna sig bekväma med att åka buss sena kvällar och nattetid. Vi vill se till att det finns sena bussförbindelser, att det råder en trygg stämning och att bussarna inte är överfulla. Det är viktigt att människor kan ta bussen till en hållplats nära hemmet och det är viktigt att även själva busshållplatsen känns trygg. Vi vill också ha ett samarbete med taxiföretagen och polisen i syfte att människor ska välja registrerad taxi istället för svarttaxi.

Mer kan göras för att människor ska komma till tals i trygghetsfrågor. Vi vill på ett strukturerat sätt identifiera människors uppfattning om var de upplever att de otrygga platserna finns. Detta kan ske exempelvis via webblösning och/eller enkätundersökningar i lokala bostadsområden. Vi vill också utveckla dialogen med föreningar och organisationer för att få in förslag på åtgärder för att öka tryggheten. Vi kommer att avsätta pengar för att kunna finansiera förslag som kommer fram.

Att ha tilltro till att man får ha sina ägodelar i fred gör att tryggheten ökar. Att vara otrygg med att man får ha sin cykel ifred är för många människor vardag. Vi vill därför bidra till färre cykelstölder genom att bygga bra cykelgarage vid bland annat Resecentrum.

Mycket är gjort för bättre belysning i vår stad och detta arbete vill vi fortsätta. För att öka tryggheten behöver vi ha fler människor i rörelse på våra gator, torg och cykelvägar. Att ha bra belysning under dygnets mörka timmar är ett sätt att göra det möjligt.

Media: Radio Örebro, NA, Tvärsnytt

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar