Idag skriver jag tillsammans med Rose-Marie Frebrand och Annika Lyttbacka på NA:s debattsida om Equal pay day:
Idag den 12:e april uppmärksammas ”Lika lön-dagen” i en kampanj initierad av Europeiska Kommissionen. Datumet är valt för att påvisa det oskäliga och orättvisa lönegapet mellan kvinnor och män. Datumet symboliserar hur långt in i år 2011 som kvinnor måste arbeta för att tjäna vad män tjänade 2010.
Kvinnor i EU tjänar i genomsnitt 17,4 procent mindre än män. Sverige då? Vi har ju kommit långt i jämställdhetsarbetet… Eller? Sverige ligger löneskillnaden på 17,9 procent, Nästan som en dags arbete mer i veckan. Det är ett faktum att ju mer du jobbar desto mer tjänar du. När kvinnor arbetar deltid eller när de tar ansvar för små barn genom att gå ner i arbetstid ökar skillnaderna i lön mellan könen. Men tyvärr är det också en verklighet att kvinnor, trots samma arbete, i allt för hög utsträckning har lägre lön än sina manliga kollegor.
För oss är det viktigt att alla människor får möjlighet att välja utbildning och yrke efter det som passar dem och inte efter vad som förväntas av dem på grund av kön eller annat. Vi anser också att det är viktigt att människor med samma arbetsuppgifter får samma lön och att villkoren på arbetsmarknaden är jämställda.
Jämställdhet diskuteras ofta och det kan synas märkligt att debatten känns aktuellt i Sverige år 2011. Trots att vi bor i ett av de mest jämställda av länder kan man skrapa lite på ytan och enkelt få fram många exempel på hur män och kvinnor behandlas olika, hur olika grupper behandlas olika och hur svårt det är att bryta mönster.
Det börjar redan med de små barnen där vi av tradition klär barnen i olika färger beroende på kön och att vi sedan fortsätter i barnomsorgen och skolan där barn många gånger bemöts enligt traditionella könsmönster. Detta får i sin förlängning konsekvenser vid val av utbildning och yrke.
Vi måste se till att orättvisor rättas till på kort sikt men den stora insatsen måste göras i ett längre perspektiv för att jämställdhet ska uppstå. Arbetsgivare måste se till att lika lön ges för lika arbete. Föräldrar måste ta ett gemensamt ansvar för sina barn. Skolan måste ta sitt genusarbete på allvar. Samhället måste acceptera kvinnor och män som bryter mönster och inte diskriminera utifrån könsroller.
Kvinnor och män är olika, men att samma arbete värderas olika beroende av kön är för oss obegripligt. Ett modernt land som vårt måste se till individ och inte kön, vi måste se kompetensen i utförda arbetsuppgifter och betala för det.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar