måndag 11 april 2011

Företagsklimatet viktigt för människor med funktionsnedsättning

Idag har jag varit på ett seminarium, arrangerat av Svensk Näringsliv, om handikappolitik. En rapport presenterades där man kommit fram till att ett gott näringslivsklimat gör att människor med funktionsnedsättning lättare kommer i arbete. För mig är detta logiskt. Har vi en lokal arbetsmarknad där många har möjlighet att få arbete så finns det även plats för människor som har en funktionsnedsättning.

En miljon människor uppfattar idag att de har en funktionsnedsättning. 525000 av dessa har en nedsatt arbetsförmåga och 50% av dem saknar sysselsättning! Detta måste vi göra något åt! Det är orimligt att så många är i utanförskap!

Rapporten kommer fram till att det är viktigt att komma tillrätta med den djungel av regler och åtgärder och stöd som finns. Vi måste göra det enklare för företag att anställa och regelverket måste vara långsiktigt.

Det var en intressant förmiddag och mest intressant var det att höra de företagare, en ICA-handlare från Fjugesta och McDonalds i Örebro, som berättade om sina erfarenheter. Att man anställer människor som har en funktionsnedsättning grundar som ofta i ett engagemang för människor.

Företagen påpekade att vi måste lyfta fram de goda exemplen och även att man inte kan klumpa ihop alla funktionsnedsatta människor i samma grupp. De är individer och har olika behov av stöd för att komma i arbete. Viktigt är dock att samhället, Arbetsförmedlingen, står kvar med stöd, som efter ett tag kanske inte behöver varar i form av pengar, under hela anställningstiden.

Vi måste stötta de företag som tar ansvar och vi måste få fler att vara med. Men framförallt måste vi se till att kommunen och det offentliga tar sitt ansvar och anställer fler människor med funktionsnedsättning än vad de gör idag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar