onsdag 20 april 2011

Barnen i fokus

På många sätt är den politiska debatten fokuserad kring barnen just nu. Jag tycker att det är bra - barnen är vår framtid och vi vet alla vilka konsekvenser en dålig uppväxt, en dålig skola och en inaktiv fritid kan ha.

Idag går vi moderater ut och pratar om att vi vill göra Stora Holmen till ett barnens ö. Det är viktigt att vi ordnar bra upplevelser för barnen inne i centrala Örebro. Att rusta upp Stora Holmen är ett bra sätt att få fler som upptäcker och nyttjar vår fina Stadspark.

Stora rubriker har socialdemokraternas misslyckande med skolorna i Kumla dragit på sig den senaste tiden. Det är intressant att Kumlaborna nu börjar reagera och förhoppningsvis förstå vad en ensidig satsning på lokaler får för konsekvenser.

I Örebro är det problem med både kunskapsresultaten och lokaler. Vi har allt för länge låtit bli att underhålla skolans lokaler vilket på vissa håll ni visar på stora konsekvenser beträffande arbetsmiljön. Jag anser att arbetsmiljön för barnen och personal i skolan är minst lika viktigt som arbetsmiljön för oss som sitter i Rådhuset. Vi skulle aldrig acceptera mögel i våra lokaler eller att det är trångt och trist år efter år.

Det är bra att S och V nu är eniga med oss i Koalitionen om att bygga upp en ny Lundbyskola på samma plats som skolan ligger på idag. Det är en viktig fråga för barn och föräldrar i Lundby att få ha kvar skolan på samma plats. Nu finns förutsättningen till ett enligt beslut och en start av nybyggnationen.

Kunskapen i skolan är prio ett för mig. Att våra barn får en bra utbildning där varje elev möts av höga förväntningar, uppmuntran och kunniga pedagoger är en rättighet. Idag rapporterade ekot om att var femte 15-åring i EU inte kan läsa ordentligt – det är inte bra! Vi måste lyfta kunskapsnivåerna i EU, i Sverige och i Örebro. För det krävs nogsam uppföljning på lokal nivå - Hur klarar sig eleverna? Hur har vi det med den pedagogiska kompetensen? Trivs våra barn i skolan? Är det en lärande miljö vi erbjuder?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar