fredag 15 februari 2013

Bättre stöd inför val av gymnasieprogram

Många elever i årskurs nio har säkert under en lång tid funderat fram och tillbaka på vilket program de ska välja på gymnasiet. Idag hoppas jag att så många som möjligt är klara med sina funderingar och gör ett så bra val som möjligt.

Det är viktigt att varje elev har tillgång till bra information och studievägledning. Mycket finns på nätet och det har varit mängder av tillfället att besöka gymnasieskolor och mässor. Men till slut måste varje elev gå tillbaka till sig själv och fatta ett beslut. Jag hoppas att de gör sitt val efter vad de är bra på, vad som väcker intresse och vad som ger dem möjligheter att få det arbete som de skulle vilja jobba med framöver. Förhoppningsvis har varje elev sedan det bagage av kunskap de behöver för att komma in på programmet och även klarar av det.

Mer kraft och resurs skulle kunna läggas på att förbereda eleverna för detta val. Yrkesvägledarna måste ha tid att sitta ner med de elever som behöver råd och stöd i detta viktiga beslut. Vi ser att många elever gör ett val som de sedan ångrar. I de flesta fall går det bra att byta men för en del blir konsekvensen att de hoppar av gymnasiet. Jag tror att detta skulle kunna undvikas om vi på ett bättre sätt kunde vägleda våra nior i deras gymnasieval.

NA

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar