torsdag 15 december 2011

Inga bra svar på varför WUC ska läggas ner

Igår hade vi årets sista Kommunfullmäktige i Örebro. Det var en mager dagordning förutom de frågor och interpellationer som oppositionen lämnat in. Vi ställer oss ofta frågan var besluten i Örebro Kommun numera tas? De tas åtminstone inte på de möten där vi i oppositionen är med!

Vi hade från alla oppositionspartier ställt frågor om nedläggningen av gymnasiet på Wadköpings utbildningscentrum. Men jag anser dock att bra svar varken gavs av Esbjörnsson eller Baastad. Istället är det en påtagligt stressad majoritet som går till angrepp mot oss och anklagar oss för att inte komma med alternativ! Då frågar jag ännu en gång vem som styr? Majoriteten måste ta sitt ansvar för styrningen av Örebro, de kan inte peka på oss och be om stöd. Speciellt inte när vi inte bjuds in till samtal!

När det gäller styrningen av gymnasieskolan har de verkligen satt sig själva på pottkanten! Ekonomin är urusel och de har svårt att anpassa organisationen till antalet elever. I och med beslutet att lägga ner en av de bästa gymnasieskolorna i Örebro anser jag att de numera trillat ner i pottan! Huruvida de ska komma upp på kanten och bort från pottan kan bara Örebroarna svara på, och det i nästa val.

Första frågan handlade om dialog. S gick stolt till val på att dialog är deras främsta vapen. Här menar Esbjörnsson att det bästa är att först ta beslut och sedan börja dialogen. Längre fram i debatten sa han att det inte är möjligt att föra en bra dialog! Esbjörnsson gav sken av att det hela inte var beslutat än genom att säga att gymnasienämnden inte har tagit beslut (vilket är helt korrekt). Men flera gånger sa han också att beslutet var fattat! Och visst är beslutet fattat. Jag tror att många Örebroare ställer sig frågande till detta agerande.

Min fråga var huruvida Lena Baastad tycker att det är ansvarsfullt att två veckor innan Jul ge besked till elever och lärare på WUC att deras skola ska läggas ned? Här var svaret att det inte spelar någon roll att de förstör Julen för folk eftersom det inte finns någon rätt tidpunkten att presentera att man lägger ner en skola! Ett syniskt svar tycker jag! Som majoritet har man ett större ansvar än så – dåliga nyheter måste presenteras på ett human sätt.

Svaret på frågan varför de valde just WUC var att skolan har så bra lokaler samt att massor av pengar måste sparas och att detta var det minst dåliga beslutet! Tack och god natt kan man säga!
Frågan är hur detta har utretts? Har man verkligen satt alla gymnasieskolor under samma lupp? Kan det verkligen vara smartast att lägga ner den skola som har bästa ekonomin? Är det rätt signaler att ge i tider när ekonomin är i gungning?

3 kommentarer:

 1. Det är ju faktiskt inte frågan om att lägga ned WUC! WUC lever vidare med annat kommunalt innehåll. Det är alltid bäst att hålla sig till sanningen, även inom politiken.

  SvaraRadera
 2. För oss som är i transportbranshen och som har stora pensionsavgångar och en branch där man inte kan ens börja utan utbildning är detta beslut ytterligare en sak som gör minskar möjligeter till ytterliggare expansion i Örebro.
  Bussåkare Mellansverige

  SvaraRadera
 3. Jag kanske är trött eller nåt men du gör mig förvirrad Maria!

  Att beslutat (ännu ej formellt fattat men dock) att lägga ner stora delar av WUC:s verksamhet är vansinnigt och obegripligt är nog alla vi i oppositionen överens om! Men jag hänger inte riktigt med vad du menar.

  Att beskedet att en skola,oavsett vilken,skall läggas ned är naturligtvis ett hårt slag mot de berörda oavsett tidpunkt, det måste jag nog hålla med Baastad om, men jag tycker att de kunde skött det snyggare och diskuterat med berörda lärare och elever. Den största otydligheten tycker jag är om det varit en dialog innan eller om den skall starta först nu. S (åtm John Johansson) ändrar sig nästan från gång till gång men den "dialog på alla fronter" som John johansson så stolt skriver om på sin blogg gäller uppenbarligen inte kritiska folkpartister (eller opposition öht), åtminstone inte mig.

  Att det dessutom är ett valsvek utan like är vi nog oxå överens om, Rudbeck var ju redan under avveckling, och enligt NA var S medvetna om lokalöverskottet redan för ett år sedan, alltså mellan valet och omvalet, men tydligen är valvin(s)t viktigare än rakryggad sanning!

  SvaraRadera