fredag 9 december 2011

Sluta hyckla om skolan

Från och med den här hösten har ett stort antal viktiga reformer i svensk skola börjat gälla. Det handlar bland mycket annat om ett nytt betygssystem, en helt ny gymnasieskola och en ny skollag. Efter valet 2006 ärvde Alliansen en skola i djup kris efter Socialdemokraterna. Nu försöker regeringen göra det som S aldrig mäktade med – att vända de sjunkande kunskapsresultaten och komma tillrätta med avhoppen från gymnasiet.

Reformerna i skolan har gällt i knappt en termin. Ändå konstaterar redan herrarna Damberg, Esbjörnsson och Bergman (S) i NA 5/12 att Alliansens skolpolitik är uppenbart felaktig. Att döma ut viktiga och omfattande reformer redan innan vi kunnat se några resultat är ett både oseriöst och olyckligt grepp för att plocka retoriska poänger.

Att vända skolan på rätt köl igen är ett av de just nu viktigaste uppdragen i Svensk politik. Ska vi i framtiden kunna konkurrera som kunskapsnation måste vi ha en utbildning i världsklass. Det duger inte att vara en passiv nejsägare – vi måste vidta kraftfulla åtgärder för att sätta kunskap och kvalitet i centrum för undervisningen.

Socialdemokraterna sprider ytterligare dimridåer i debatten genom att hävda att Alliansen sparar på gymnasieskolan för att finansiera sänkt restaurangmoms. Faktum är att de mycket väl vet om att kostnadssänkningen beror på flera effektiviseringar i det nya gymnasiet. De minskade statsbidragen är ingen nyhet utan något som vi vetat länge och borde ha anpassat oss till.

Själva hävdar Socialdemokraterna att de vill satsa mer pengar på skolan. I verkligheten tänker S i Örebro spara 30 miljoner på barn- och utbildningsområdet nästa år. (Hur och vad de ska göra får vi besked om idag.) Jag undrar hur S kan se nedskärningar på 30 miljoner som en satsning?

Det är dags att sluta hyckla i skoldebatten. De senaste decenniernas skolpolitik har varit ett misslyckande. Även Socialdemokraterna måste acceptera skolans problem och tänka framåt. Det duger inte längre att klamra sig fast vid den politik som leddes oss dit vi är idag. Vi kan inte backa in i framtiden. Från Alliansens sida kommer vi fortsatt satsa på att alla barn och unga får en god utbildning i den svenska skolan.

1 kommentar:

  1. Skolan är så viktig att den borde liberaliseras totalt. Det finns ingen bättre kvalitetssäkrare än marknaden d.v.s. människor som har möjlighet, utan restriktioner, att välja fritt efter vad de tycker är bäst. Men framförallt har de friheten av välja bort det som är dåligt med låg kvalitet(exempelvis det mesta som stat och kommun tar hand om).

    SvaraRadera