måndag 5 december 2011

Positiv om teknik

Ibland blir man ju så trött på att så mycket av det som skrivs i tidningen är negativa nyheter. När det gäller skolan har det på sista tiden mest varit elände, det är dåliga resultat och många rapporter om hur illa det står till med den svenska skolan. Tänk om de goda exemplen kunde lyftas – åtminstone någon gång!

I dagens NA skriver Christer Lind om ett besök på Adolfsbergsskolan där de haft en heldag i teknik. Att skolan har haft en teknikinspirationsdag är mycket bra och att NA spinner vidare på det i en positiv tidningsartikel är ännu bättre.

Vi behöver fler elever som intresserar sig för teknik och att de kan läsa om hur kul det är i sin lokala tidning förenklar. Det är viktigt för Örebro som stad eftersom vi har många företag som efterfrågar tekniker. Det är också viktigt för hela Sverige att vi har tekniker med hög kompetens som kan fortsätta driva på den svenska ingenjörskompetensen.

Vi måste hitta sätt att göra teknik, tekniska utbildningar och tekniska arbeten intressant för barn och elever. KomTek har en fantastisk verksamhet riktad till barn men även till högstadielever och pedagoger både i förskola och i grundskola. Jag tror också att en kommunikation mellan grundskola och teknikföretagen måste vidareutvecklas.

För många barn är det svårt att veta vilka yrken som finns och hur de ska tänka utbildningsmässigt för att efter sin utbildning få ett arbete. Jag tror på entreprenöriellt lärande och att det, i kombination med ett gott samarbete mellan skola och företag, kan få många elever att öka kunskapen om vilka utbildningar som leder till jobb.

Jag har idag besökt Örebro Praktiska Gymnasium – De är ett strålande exempel på utbildning som leder till arbete. De har lärlingsutbildning i praktiska yrken och i stort sett alla elever går direkt till ett arbete efter studenten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar