onsdag 5 januari 2011

Ny på jobbet

Jag vet inte hur andra känner när de börjar nya jobb men för egen del känns det verkligen speciellt att vara ny på jobbet som Kommunalråd i Örebro. (Bara titeln gör ju att jag undrar om det verkligen är mig det handlar om!) Det pirrar det lite i magen varje gång jag går in i Rådhuset, allt är nytt och har verkligen inte kommit igång än men det känns bra och jag trivs med att ha arbetskamrater att slänga käft med i korridoren…

Att vara politiker i Örebro skiljer sig en hel del från att vara politiker i en liten kommun som Kumla. Allt är mycket större så klart och ansvaret känns därmed också mycket större. Men vi är fler och det är nog få förunnat att ha koll på helheten i en stad som Örebro, vilket faktiskt är mer normalt i Kumla.

Den politiska verkligheten just nu i Örebro är minst sagt speciell. Samstyre mellan sju partier är en utmaning som heter duga och som det ska bli spännande att få vara med om. Vi är många som hoppas på omval och framför allt är vi många som hoppas på ett snabbt beslut från Valprövningsnämnden om huruvida det bli omval eller ej. Besked under januari är det senaste beskedet…

Örebro skiljer sig också från Kumla när det gäller aktiviteten hos de som förespråkar ett homogent samhälle fritt från andra kulturer än den svenska – jag pratar om Sverigedemokraterna. Detta parti har fyra mandat i Kommunfullmäktige och till skillnad från läget i många andra kommuner i länet är platserna besatta och ledamöterna aktiva i debatten.

Igår beklagade sig Lars Källström i en debattartikel i NA om att SD inte får vara med och styra Örebro. Han menar att de med lika många, och även fler, mandat som andra partier automatiskt platsar i laget som nu ska styra kommunen. Sedan blir hans slutsats att ifrågasätta om det finns någon demokrati i Sverige.

Sanningen är ju den att vi Moderater, och övriga partier, aldrig kommer att samarbeta med SD. De har en människosyn som vi inte delar. De har en lösning på alla problem vilket är att minska invandringen och/eller slänga ut invandrare. De vill skapa ett Sverige som vi andra inte ställer upp på. De har en förenklad bild av verkligheten vilken vi inte har möjlighet att acceptera.

Örebropolitiken skiljer sig också från andra då vi imorgon, på Trettondagen, bjuder in örebroarna till att träffa oss och dricka kaffe i Rådhuset. Detta sker mellan 14 och 16 och är något som jag ser fram emot.

2 kommentarer:

 1. "förespråkar ett homogent samhälle fritt från andra kulturer än den svenska – jag pratar om Sverigedemokraterna"

  Om det är den ena ytterligheten, så är väl den andra att moderaterna (tillsammans med övriga gammelpartier) vill utplåna allt som är svenskt, för att istället ersätta med mångkultur. Den ytterligheten har skrämmande nog relevans.

  Begreppet "människosyn" som slagträ för att vinna politiska poäng är förbrukat, och har egentligen alltid varit det. I den mån det skall användas, så är det mer relevant att anklaga t.ex. er moderater för bristande människosyn p.g.a. er nedärvda syn på fattiga och utsatta.

  Synd att du inte bifogat Källströms artikel, kunde varit intressant att kommentera den.

  SvaraRadera
 2. Jag, eller moderaterna, bevarar gärna allt som är svenskt. Problemet är att definiera vad som är svenskt. Jag anser att ALLA mäniskor som bor i vårt land påverkar och berikar vår kultur.

  Den enda människosyn som vi moderater bejakar är den att alla människor har lika värde.

  Tyvärr publicerar inte NA debattariklarna på nätet...

  SvaraRadera