onsdag 12 januari 2011

Rut = framgång

Det är inte så vanligt med positiva nyheter i dagens media vilket antagligen beror på inställning om vad som är av nyhetsvärde. För min del tycker jag att tidningar mer skulle kunna skildra guldkorn i verkligheten då vi människor mår bra av att läsa och därmed tänka positivt.

En positiv nyhet är ljusningen på arbetsmarknaden som Elisabeth Svantesson på ett bra sätt skildrar i en debattartikel i dagens NA. Hon menar att mycket har hänt men mer finns att göra, speciellt för unga, utlandsfödda och funktionshindrade.

Om vändningen på arbetsmarknaden kan man också läsa på tidningarnas ekonomisidor samt att det på ett bra sätt skildras i mängden jobbannonser. Exempelvis skrev NA, den 4/1, om arbetsförmedlingens höstprognos som bedömmer att sysselsättningen i länet kommer att öka med 1 600 personer under 2011.

Igår skrev NA om hundratals nya jobb som har skapats i de företag som tillhandahåller tjänster som ger rätt till Rut- och Rot-avdrag.
Detta är positivt och glädjande och jag tror att många av dessa jobb går till människor som har varit arbetslösa länge. I Örebro finns det nu 695 Rot-företag och 162 Rut-företag vilka under 2010 totalt har haft drygt 15000 köpare.

Det är Rot som står för den stora mängden men Rut är på frammarsch. Jag tror att intresset för Rut kommer att öka i takt med att människor ändrar uppfattning och anser att det är OK att hyra in någon som hjälper till hemma. Det är idag inte helt accepterat att ha ”städhjälp” men jag är övertygad om att detta kommer att ändras.

Det gäller för Rut-företag att marknadsföra sig väl och få ett bra rykte. Det är ett stort förtroende att släppa in någon ”främmande” i sitt hem och ett dåligt rykte inom denna bransch är förödande.

Jag har träffat flera "Rut-företagare". Oftast är det kvinnor med en enorm känsla för kvalité och service vilket bådar gott för framtiden. De är också väldigt sugna på att utveckla sina tjänster - Här finns det mycket att göra vilket kommer att innebära ännu fler jobb och företag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar