måndag 17 januari 2011

Sänkt skatten!

Trots den politiska samsynen i Örebro finns vissa ämnen som debatteras. Under förra veckan, och med fortsättning idag, diskuteras snöröjning och skatter. Herr Sundin (S) manar till dialog och försöker vinna billiga politiska poäng på snöröjningen och vi moderater är som vanligt tämligen ensamma om att värna skattebetalarnas pengar och säga JA till sänkt kommunalskatt.

Idag skriver Johan Kumlin (M) på debattsidan i NA om vikten av att öka Örebros attraktionskraft. Han tar skattesänkning som ett exempel och påpekar att detta kan genomföras utan att tulla på välfärden.

Det är liksom det som är grejen. Öka drivkraften för att jobba så är det fler som jobbar och då får vi in mer pengar till välfärden. I Örebro ligger vi högre i skattuttag än jämförbara kommuner vilket man kan ifrågasätta. Och efter flera år med överskott (totalt en miljard från åren 2006-2010) måste vi inse att vi har råd med en skattesänkning. Det är inte kommunens roll att ta ut höga skatter för att kunna gå med överskott!

Vi moderater ser ingen konflikt mellan välfärd och skattesänkning. I Örebro är utmaningen en annan. I Örebro måste vi fixa jobben för att klara välfärden. Vår utmaning är att få företag och jobb till kommunen. Örebro måste på bred front öka attraktionskraften, det gäller att vara på tå när företag vill etablera sig, när företag vill utvidga och när företag behöver hjälp.

Det ljusnar på arbetsmarknaden, antalet lediga jobb ökar kraftigt och det är en utmaning att matcha in rätt person till rätt jobb. I vissa branscher finns en brist på rätt arbetskraft samtidigt som det fortfarande finns många arbetslösa. Det är viktigt med vidareutbildning och det är en utmaning att se behoven på sikt, där tror jag att samarbete mellan arbetsförmedlingen, skolan och företag är en av nyckarna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar