torsdag 26 april 2012

Nej till Västerbolaget!

I den brittiska politikersatiren ”Yes minister” myntas de bevingade orden ”Något måste göras. Detta är något. Därför måste det göras”.

Socialdemokraterna har misslyckats med att skapa nya jobb. Från ett parti som skapade ordet ”missmatching” trycks det nu ut en politik i Örebro som gör att företagen upplever att de får det allt svårare att hitta kompetent arbetskraft.

Alltså måste man göra något. Detta något, som man väljer att göra är självklart en karbonkopia av något som gjorts i en annan socialdemokratisk kommun. Gott så - vi inspireras alla av kommunalpolitik i andra kommuner.

Tyvärr har man valt Södertälje. Säg vad ni vill. Motivera det hur ni vill. Men Södertälje är fortfarande en helt överlägsen jumbo i kostnader för försörjningsstöd. Kostnaderna är fortfarande 1000 kronor mer per invånare än andraplatsen från botten. Prislappen för Södertäljes sociala misslyckande är dubbelt så högt som kostnaderna för försörjningsstöd i Örebro.

Som moderat kan jag ju önska att Lena Baastad haft modet att lyfta blicken till Solna för att se att det finns ett alternativ till både passivitet och skalbolag. Den kallas för Solnamodellen - Det är ett medvetet arbete för att göra en mottagare av försörjningsstöd klar för arbetsmarknaden. Solnamodellen handlar om att ha goda kontakter med näringslivet, att hela tiden arbeta genom motivation, utbildning och praktikplatser för att få människor i arbete. Det är något vi borde göra - istället för att avfärda Solna som en överklasskommun.

Men låt oss lämna Stockholmskommunerna och prata om Örebro istället. Vad är det den socialdemokratiska majoriteten tycker sig vara tvungna att göra?
Lena Baastad vill ta mångmiljonbelopp från Vivallaskolan för att bekosta subventionerade hantverkslokaler i Vivalla. Hur många jobben blir? Vad kalaset kommer att kosta? Om bolaget kostar mer än man kan plundra Vivallaskolan på? De svaren får vi inte. Lena Baastad har helt enkelt inga svar.

Det här är plakatpolitik när den är som sämst. Ett vallöfte som lät bra på en affisch ska bli verklighet. Hur? Lena Baastad har tydligen inga som helst svar.

I moderaternas budget fanns en satsning på jobb till tusen. Det är en satsning för att kommunen tillsammans med näringsliv och arbetsförmedling ska ordna fram tusen nya jobb till unga. Den sa S nej till.

Socialdemokraterna väljer istället att lära sig av den sämste. Socialdemokraterna skapar skalbolag utan klara mål eller syften, bara för att uppfylla ett löfte på en affisch. Men löftena om att stå upp för välfärden har ni svikit. För samtidigt som ni gör det här skickar S hem nattsköterskorna. Det är tydligt att Örebro behöver ett nytt välfärdsparti!

1 kommentar:

  1. Vi kan lika gärna lägga ned Vivallaskolan. Den är ett stort misslyckande.
    http://www.affarsvarlden.se/hem/nyheter/article3343385.ece

    Men solnamodellen skulle jag gärna tacka ja till.

    SvaraRadera