tisdag 3 april 2012

Bättre matte i skolan

Idag rapporterar ekot om ännu en satsning från regeringens sida på matematikundervisningen. Denna gång är det duktiga mattelärare som ska utbildas till att bli coacher för andra lärare - Detta är bra. Att ge lärare bra verktyg, i detta fall coachning, är en viktig del i att höja nivån i den svenska skolan.

En bra lärare gör skillnad. Detta är bevisat och det är rätt väg att gå. Vi måste se till att alla elever får bra lärare! Jag tror att de flesta pedagoger vi har i den svenska skolan är eller kan bli bra lärare om vi ger dem rätt förutsättningar. Att bra lärare hjälper varandra är en del i att lyfta alla lärare.

På Virginska skolans Idrottsprogram jobbar man medvetet och strukturerat med just detta. Lärarna speglar varandra (är med i klassrummet, ser hur det går till och ger sedan varandra råd och tipps om vad som är bra och vad som kan bli bättre) och det pågår en ständig diskussion om pedagogisk utveckling. Detta drivs av en rektor som med fullt engagemang tar sig tid med detta.

Det krävs mod för att, som välutbildad akademiker, klara av att utvärderas och coachas. Det krävs att man erkänner att man inte klarar av alla situationer eller alla elever. Det krävs kollegor och ledare som hjälper och stöttar. Det krävs en ödmjukhet inför vikten av att utvecklas för att kunna ge alla elever den kunskap de har rätt till. Varje skola och varje lärare måste ifrågasätta sitt arbetssätt när elever inte klarar målen.

I Örebro ser vi nu hur eleverna inför hösten söker till gymnasiet. Det är fler som söker sig till kommunala skolor vilket är ett erkännande men det är dystra siffror som visar att 25% av de som söker inte är behöriga. Något måste göras och det långt innan eleverna söker till gymnasiet – Regeringens satsningar på skolan är välkomna!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar