fredag 8 mars 2013

Kvinnodag

Det är skönt att den internationella Kvinnodagen har gått från något som ”Rödstrumporna” hade patent på till att vara en dag som de flesta kvinnor kan förlika sig med att fira.

Jag har varit på Boostdag idag, arrangerat av bl.a. Universitetet, Kvinnolobbyn och Almi och fått inspiration. Temat var karriärtips och livstips och föredragshållare var Ebba Lindsö och Martina Haag.

Vi kvinnor behöver ta för oss mer, stötta varandra och vara bättre på att sätta upp mål och planer för våra liv. Det är viktigt att vi uppfostrar våra barn i andan av att alla människor har samma värde, samma rätt till jobben, lönerna och till en karriär.

Ett speciellt ansvar har vi politiker att värna att allas våra skattepengar används så bra och effektivt som möjligt. Här finns det mer att göra. Vi måste se till att skolan behandlar alla elever lika oavsett kön och bakgrund – ett exempel är att läraren ska ge flickor och pojkar lika mycket uppmärksamhet. Vi måste se till att kvinnor och män får samma omsorg och vård - här finns det undersökningar som visar att välutbildade män många gånger får snabbare vård och att män får bättre mediciner.

År 2013 borde det vara lika självklart att kvinnan i familjen gör karriär som att mannen gör det, att man delar på barnledigheten och allt som ska göras hemma. Det borde vara lika lön för lika arbete och fler kvinnor i ledande ställning. Vi tror i Sverige att vi är så jämställda men det finns fortfarande massor kvar att göra.

SvD

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar