fredag 15 mars 2013

Sverigemötet

I dagarna två är 2000 moderater samlade i Karlstad för att hämta inspiration, mötas och peppa varandra i det politiska arbetet. Jag har valt flera seminarium som handlar om skolan och i skrivande stund har jag precis lyssnat på Anders Borg som med inlevelse bl.a. pratat om vikten av utbildning för att vi ska klara jobben och ekonomin på sikt.

Kent Persson inledde dagen med att tala om hur vi måste svara partiet för hela Sverige. Om detta skriver han klokt på DN debatt idag. Och visst är det så - Sverige är mer än Stockholm. Moderaterna är starka i Stockholmsområdet men ett parti med 30% av Sveriges väljare bakom sig måste ha ett bredare fokus för att behålla sina väljare.

Ett stort parti som vårt måste också ha en bredare agenda än ekonomi. Om detta skriver min kollega Anders Åhrlin tillsammans med flera Kommunalråd på Aftonbladet idag. Det de påpekar är att antalet seminarier om välfärden på denna konferens är så få. Ska vi på allvar ses som ett välfärdsparti måste vi prata välfärd. Rätt enkelt resonemang. Att flera konferensdeltagare uttryckt irritation över artikeln talar sitt tydliga språk!

Ett angeläget seminarium handlar om våld i nära relationer. Regeringen har gjort en hel del på detta område men mer finns att göra. Dessa tillitsbrott är det värsta man kan råka ut för! Vi måste alla våga se och agera. De som möter dessa utsatta människor måste ges möjlighet att agera. Mer kan göras för att se barnen och mer måste göras beträffande samverkan mellan organisationer och myndigheter. Här har vi kommunpolitiker ett stort ansvar. Vi kan ge kvinnojourer, brottsofferjourer och Kvinnohus bättre förutsättningar. Vi kan utbilda våra lokala socialnämndspolitiker så att de är bättre rustade för besluten i dessa svåra frågor.

SvD

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar