lördag 9 mars 2013

Prioritera välfärden

I dagens NA svarar Anders Åhrlin och jag på socialdemokraternas debattartikel den 3/3 om en mer jämlik kommun. Det är synd att Lena Baastad skriver så lite om Örebros utmaningar och hennes ansvar för dessa utan istället ägnar sig åt att svartmåla regeringen.

Det är genom en stark välfärd vi bygger ett tryggt Örebro som håller ihop. Det är först när skolan är så bra att alla barn får en chans som vi kan kalla vårt samhälle för rättvist. Ett anständigt samhälle tar också hand om de som byggt upp det med en värdig äldrevård.

Så är det inte i Örebro idag. Om du började jobba direkt efter grundskolan är risken att dina barn blir underkända fem gånger högre än om du gått på universitet. I skolor i områden som präglas av stort utanförskap har en tredjedel av eleverna underkänt i ett eller flera ämnen.

Det är våra äldre som byggt upp vårt samhälle, vår kommun och vår välfärd. För detta förtjänar de ett stort tack och en värdig ålderdom. Så är det inte alltid idag. Hemtjänstpersonal berättar om hur de inte hinner med att ge äldre den tid de behöver. De berättar också om äldre som får sitta hungriga eftersom maten serveras med för långa intervaller.

Vi moderater tror att ett rättvist Örebro bara kan byggas genom att fler kommer i arbete och en stark välfärd. Vi sa därför nej till de nedskärningar på 50 miljoner i välfärdens allra innersta kärna som Socialdemokraterna drev igenom ifjol, och vi vill i år satsa 50 miljoner mer på skolan och äldreomsorgen.

Det handlar om mindre klasser, lugna matsalar och ett effektivt arbete mot mobbning. Detta för att ge möjlighet för alla barn, oavsett bakgrund, att lyckas. En bra skola bygger ett rättvist Örebro.

Det handlar om att äldreomsorgen ska vara värdig med rimliga arbetsvillkor för våra medarbetare och det handlar om att ha ett tydligt fokus på de äldres livskvalitet. Vi vill också att nattsjuksköterskorna ska ge de äldre trygghet på natten.

Vi tror att Örebro kan växa till en trygg stad som håller ihop, men det kräver att vi prioriterar en välfärd för alla. Örebro behöver ett nytt välfärdsparti.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar