lördag 11 september 2010

Dålig ranking för Kumlas skolor

Så har lärarförbundet kommit med sin ranking över Sveriges skolor och Kumla hamnar på plats 276 av 290 kommuner. Denna placering är inget att vara stolt över och även den mest inbitne försvarare av sakers förträfflighet i vår kommun borde inse att något måste göras.

Jag vet att det diskuteras internt i kommunen om att resurserna till skolan beräknas på olika sätt beroende på vem som räknar. Påtalas bör att ekonomin endast är en av 14 parametrar som granskas i Lärarförbundets ranking.

Vad man mer tittar på är exempelvis antalet utbildade lärare, lärartäthet, andelen som går till högskola och betyg.

Vi på den borgerliga sidan har under flera år påtalat att mer resurser bör till för kompetensutveckling och måluppfyllelse i Kumlas skolor. Fokus måste flyttas till kunskap vilket medför en hel del åtgärder. Vi anser att ett värderingsskifte bör till. Skolans förmedlande av kunskap måste anses viktig bland, elever, föräldrar, skolpersonal och politiker.

Vi måste ge resurser och möjliggöra för extra stöd till de som behöver det och extra utmaningar till de som har det lätt för sig.

Det är ett svek mot baren att inte ge dem den skola som de har rätt till. Det är ett svek mot lärarna att inte ge dem förutsättningar att vara lärare. Det är ett svek mot föräldrar och alla som betalar skatt i Kumla att skolan inte förmedlar det som vi har rätt att kräva.

Vi vill också börja i förskolan där vi anser att andelen förskollärare ska öka. Det säger sig självt att en utbildad förskollärare klarar det pedagogiska innehållet i förskolan bättre än en barnskötare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar