söndag 26 september 2010

Kumla kommun bör inte driva gym!

Sedan årsskiftet får kommuner inte driva affärsverksamhet som konkurrerar ut privata företag. Trots detta har S i Kumla inga, officiella, planer på att låta någon annan driva gym, caféer eller den camping som idag drivs i kommunal regi i Kumla.

Just kommunala gym har tagits som exempel, på verksamhet som är svårtolkad i den nya lagstiftningen, i en diskussion i SvD i veckan. I den diskussionen ifrågasätts Konkurrensverkets prioriteringar, vilka svarar med att kommuner bör ta ett ansvar och inte via skattemedel subventionera verksamheter som konkurrerar med privata alternativ. Sluterpliken kom idag från Magnusson och Kåvius på Stockholms handelskammare.

I Kumla har vi i oppositionen under många år ifrågasatt det kommunala gymmet som finns i Kumlahallen i samma lokaler som badet. Det är självklart för oss att något privat företag skulle kunna driva detta gym samtidigt som privata aktörer skulle kunna driva solarierna (om vi nu ska ha solarier), caféet i Kumlahallen och campingen.

Men i Kumla anser S att kommunen bäst sköter denna verksamhet. Att gymmet utgör en direkt konkurrent mot ett privat företag i samma kvarter berör inte S. De anser säkert att gymmet är ett komplement till badet och inser inte vilken möjlighet till utveckling det skulle vara om en privat aktör släpptes in.

För min del skulle badet kunna drivas av någon annan. Det kan omöjligt bli en sämre service i denna trötta verksamhet! Vi som nyttjar badet frekvent förundras över bristen på aktivitet och initiativ som råder i Kumlas enda inomhusbad.

Nu ska ju Kumla få ett nytt bad som ska stå klart hösten 2012. Det blir en fin anläggning som även ska inrymma gym, café och relaxavdelning. Men tyvärr inte ser vi inte något nytänkande från S vad gäller driften av anläggningen. Nej kommunen ska ha full koll och ingen annan släpps in!

Det är synd för företagsamheten i Kumla och det är synd för kumlaborna som efter uppoffringen som detta bad innebär, i form av neddragningar på andra håll i den kommunala verksamheten, är värda ett bad med många aktiviteter, initiativ och nytänkande

3 kommentarer:

 1. Varför är det bättre att privata bolag driver all kommunal verksamhet? Jag har själv inte råd att gå på privata gym. Om fler människor hade råd att träna skulle stora summor av skattepengar frigöras från sjukvården. Varför löper alla i Svenskt Näringslivs ledband som i oktober 2006 dikterade att staten skulle förbjudas att bedriva näringsverksamhet och att all konkurrensutsatt verksamhet skulle säljas? Regeringen har hörsammat och bolagiserat Banverket produktion för vidare försäljning och genomfört den nya konkurrenslagen. Hur kommer det sig att där aldrig tillåtits att uppstå någon egentlig debatt om utförsäljningarnas demokratiska konsekvenser och känslan av delaktighet i samhället och vad det betyder för transaktionskostander och social stabilitet? Varför är bara företagens marknadsandelar föremål för försvar i pressen aldrig det demokratiska inflytandet över samhällsdriften? Varför finns inget intresse i Sverige och absolut inte hos Svenskt Näringslivs alla lobbyorganisationer för de allmänintressebolag som bildats i England, public interest company och Community interest company? Tänk om människor skulle jobba bättre om de kände att de jobbade för det gemensamma inte för en företagskedja.Nej alliansen är ensidig som statsocialism i sin privatiseringsdoktrin. Att detta passerar obemärkt lyckas endast då människor jobbar så mycket att de inte hinner fördjupa sina kunskaper om alternativ,när då ledarskribenter i dagspressen aldrig ställer självständiga frågor kan stora systemskiften ske utan att folk egentligen vet om det. Smidigt och behagligt för dem som vill åt marknadsandelar och vars vision är att omvandla samhället till ett köpcentrum.

  SvaraRadera
 2. Problemet med kommunala gym är att de subventioneras via skatten och därmed inte konkurrera på samma villkor som de privata. Att Maria Mutt inte har råd att gå på privata gym beror just på detta...
  Jag tror på marknadsekonomi och jag tror även på en bra kommunal service. Jag anser att det som finansieras via skatten ska inte ska konkurera ut privata företag.

  SvaraRadera
 3. Beatrice Stockman28 oktober 2010 17:24

  Utdrag av mail överskickat till Maria Haglund

  Hej Maria

  Jag blir dock beklämd och uppriktigt ledsen när du som lokal politiker, i kommunfullmäktige och indirekt arbetsgivare för mig samt engagerad i simklubben Natutilus. Uttrycker följande ”Det kan omöjligt bli en sämre service i denna trötta verksamhet! Vi som nyttjar badet frekvent förundras över bristen på aktivitet och initiativ som råder i Kumlas enda inomhusbad.”.

  Alla vi som arbetar i verksamheten gör dels vårt bästa efter de förutsättningar som finns i verksamheten. Personligen har jag många gånger under de år jag arbetat i verksamheten tagit emot tack, uppskattande brev, överlämnade blommor från väldigt nöjda kunder så jag känner inte igen bilden av en service under all kritik.

  Jag funderar på om din uppfattning om oss på badet grundar sig från du du personligen främst besöker oss oftast lördag morgon i Nautilus Mastersgrupp? Denna tid (innan klockan 9) har vi egentligen inte öppnat badet utan bedriver verksamhet som exempelvis städning för att kunna öppna ett fräscht och fint bad varje morgon. Innan vi har öppnat för dagen kanske vi inte kan svara upp mot de förväntningar på service som kunder ställer. Men vi har tyckt att det är mycket viktigt att ex. Simklubben skall kunna använda lokalerna innan vi egentligen öppna och i något fall varje vecka efter badet är stängt. Jag ser faktiskt detta som service...

  Har du kritik och synpunkter är du givetvis varmt välkommen att framför detta till oss, när som helst du besöker badet. Vi i personalen finns till för dig som besökare. Eller om det helt enkelt är så att lokala politiker helt saknar brist på aktivitet och initiativfömåga att man inte ens kan framföra synpunkter direkt till oss anställda? Jag vill verkligen inte tro att så är fallet även om jag ibland tvivlar.

  Du är varmt välkommen att kontakta mig och diskutera saken vidare.

  Beatrice Stockman
  Badmästare Kumla Badhus
  beatrice.stockman@gmail.com

  SvaraRadera